Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Május 20. 14:31, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Tengerré vált Ónod környéke – újabb árhullám jöhet

Tengerré vált Ónod környéke – újabb árhullám jöhet

Apadnak a folyók Borsodban, de az átázott töltések miatt még mindig jelentős védekezési munka zajlik Edelényben. Most Ónodon a legkritikusabb a helyzet, a település közelében ugyanis összeért a Sajó és a Hernád árvize, tengerré vált

Kohánka István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese azt nyilatkozta, hogy a Sajón, a Bódván és a Hernádon is apadás indult meg, de ez elhúzódhat, ugyanis Szlovákiában a vízgyűjtő területen szerdán és ma is jelentős csapadék hullott. Ez akár újabb árhullámot is elindíthat a folyókon.


Az igazgató-helyettes kiemelte: ma elsősorban a Muhi, Köröm, Bőcs, Berzék és Ónod vonalában lesz szükség komolyabb védekezésre. Különösen Ónod van rossz helyzetben, hiszen a településtől alig egy kilométerre ért össze a Sajó és a Hernád árvize. Az egész vidéken egybefüggő víztömeget képez a két folyó áradása. Itt az éjszaka folyamán egy embernek el kellett hagynia otthonát, de ha a helyzet tovább romlik, még nyolcvan ember kitelepítése válhat szükségessé. Közülük egyelőre csak huszonöten vállalták ezt a lépést. Komoly védekezési munkákra van szükség Ócsanáloson is, ahol a Hernád mellett a Vadász-patak árvize okoz problémát. Időközben megérkezett a víz áztatta megyébe a vis maior ellenőrző csoport is. Az ő feladatuk, hogy minél előbb kontrollálják és igazolják az eddigi árvízi védekezés költségeit az érintett településeken és segítsenek az önkormányzati károk felmérésében.

Kohánka István hozzátette: csütörtökön várhatóan a Bodrog is eléri a harmadfokú árvízi készültségi szintet. Ez azt jelenti, hogy a borsodi kritikus helyek mellett immár Zemplénben is kiemelten figyelni kell az árvízi helyzetre.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -