Városlista
2020. május 28, csütörtök - Emil, Csanád

Hírek

2018. Február 21. 09:09, szerda | Belföld

Teniszstadion épülne a Margitszigeten?

Teniszstadion épülne a Margitszigeten?

Elfogadta a parlament Szűcs Lajos fideszes képviselő, a Magyar Tenisz Szövetség elnöke egyéni képviselői indítványát, amellyel megnyílt az út a margitszigeti teniszstadion építése előtt.

Már tavaly felröppent a hír, hogy a kormány a lepusztult, évtizedek óta üresen álló Dózsa-teniszstadion helyére nagyszabású új létesítményt tervez, sőt egy kormányrendelet tízmilliárd támogatást is ígért a nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas „nemzeti teniszversenyközpont” építéséhez.

A most elfogadott törvény a „Hungarian Open ATP Word Tour tenisztorna megrendezéséhez szükséges létesítményfejlesztésről” címet viseli, és az derül ki belőle, hogy az új teniszközpont egy éven belül megépülhet négy nevesített margitszigeti ingatlanon.

A beruházást az ilyen esetekben sajnos már teljesen szokásos módon kiemeltté minősítették, vagyis kivonták minden rendes – esetleg némi örökség- és környezetvédelmi szempontot nyomokban tartalmazó – engedélyezési eljárás alól, az építtető pedig a Nemzeti Sportközpontok.

A „rendkívüli sürgősségre” hivatkozva meghívásos közbeszerzés lesz, három ajánlattevő felkérésével. Ez azt jelenti, hogy legalább olyan gyorsan és hatékonyan meg fog épülni, mint a Duna Aréna. És a hasonlóságok ezzel nem érnek véget. A szövegből az derül ki, hogy a teniszversenyközpont nagy lesz. Nagyon nagy.

A megállapított építési paraméterek így festenek:

beépíthetőség: 100%
megengedett legnagyobb építménymagasság: 26 m
megengedett legnagyobb szintterületi mutató: 3,00
Hogy ez mit jelent, ahhoz fogódzót nyújt, hogy a ferencvárosi Groupama Stadion ennél valamivel alacsonyabb, 22,5 méter magas. A szigeten kétségkívül van ennél magasabb építmény, mégpedig a 20. század elején épült víztorony (57 m), ez azonban egy karcsú, elegáns formájú épület, ami festőien emelkedik ki a fák közül. A stadion is ki fog emelkedni, de karcsú és festői bizonyára nem lesz. Ha másból nem, ez világosan látszik az indoklásnak abból a passzusából, amely megállapítja, hogy „a stadion alkalmas lehet egyéb rendezvények megrendezésére, akár kongresszusi központként való hasznosításra is.”

Az egyetlen látványterv a teniszközpontról 2016-os. Meglehetősen elnagyolt és valószínűleg ma már túlhaladott is, de egyelőre nem tudunk mást mutatni:

A törvény a tenisztorna idejére ideiglenes lelátók építését is lehetővé teszi, amelyeket a verseny után lebontanak, ahogy a Duna Aréna oldalszárnyaival tették. A törvény továbbra is nevesíti beruházási helyszínként a Palatinus Strand, a premontrei kolostor és a Sirály-csónakház területét. Korábban a Magyar Tenisz Szövetség cáfolta, hogy ezeket a telkeket beépítenék, és azzal indokolták a megnevezésüket, hogy egy helyrajzi számon vannak a műemlékek a Dózsa-teniszstadionnal, illetve hogy a csónakház mögötti Honvéd-teniszpályákat akarják felújítani.

A teniszstadion Margitszigetre telepítése ettől függetlenül szörnyű tévedés. Azzal természetesen semmi baj nem lenne, ha az állam a gyalázatos állapotú, roncstemetőre emlékeztető Dózsa helyett új teniszpályákat és klubházat építene – zöldbe ágyazott, a hétköznapi testmozgást, szabadidős kikapcsolódást szolgáló sportlétesítményeket, hiszen ennek a szigeten helye és hagyománya van. Egy profi versenyek megrendezésére alkalmas óriásstadion építése is lehet elfogadható döntés, és szolgálhatna városrehabilitációs célokat egy erre alkalmas helyen.

A budapestiek kételkednek a döntésben.

Forrás: valsz.hu; 24.hu

Kép: Látványterv - Magyar Teniszszövetség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 28. 16:00, csütörtök | Belföld

Pünkösdkor sincs kamionstop

A folyamatos áruellátás érdekében a nehéz teherkocsik a veszélyhelyzet idején hétvégi korlátozás nélkül közlekedhetnek a hazai utakon. A kamionstop a munkaszüneti napokon, így a pünkösdi hosszú hétvégén sincs érvényben

2020. Május 28. 14:06, csütörtök | Belföld

Változik a vasúti közlekedési rend a pünkösdi hosszú hétvégén

Változik a vasúti menetrend a hosszú hétvégére, és szombattól életbe lép a balatoni előszezoni menetrend is, ugyanakkor a díjszabás is változik - közölte a MÁV-Start az MTI-vel csütörtökön reggel.

2020. Május 28. 09:05, csütörtök | Belföld

Visszatérhetnek a nézők a sportrendezvényekre

Csütörtöktől visszatérhetnek a nézők a szabadtéri sportrendezvényekre.

2020. Május 28. 08:31, csütörtök | Belföld

Öten meghaltak egy balesetben Balatonkenesén

Öten meghaltak, amikor egy teherkocsi és egy kisbusz rohant egymásba csütörtök reggel a 710-es főút 5. kilométerében, Balatonkenese külterületén; a főutat lezárták