Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Február 21. 09:09, szerda | Belföld

Teniszstadion épülne a Margitszigeten?

Teniszstadion épülne a Margitszigeten?

Elfogadta a parlament Szűcs Lajos fideszes képviselő, a Magyar Tenisz Szövetség elnöke egyéni képviselői indítványát, amellyel megnyílt az út a margitszigeti teniszstadion építése előtt.

Már tavaly felröppent a hír, hogy a kormány a lepusztult, évtizedek óta üresen álló Dózsa-teniszstadion helyére nagyszabású új létesítményt tervez, sőt egy kormányrendelet tízmilliárd támogatást is ígért a nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas „nemzeti teniszversenyközpont” építéséhez.

A most elfogadott törvény a „Hungarian Open ATP Word Tour tenisztorna megrendezéséhez szükséges létesítményfejlesztésről” címet viseli, és az derül ki belőle, hogy az új teniszközpont egy éven belül megépülhet négy nevesített margitszigeti ingatlanon.

A beruházást az ilyen esetekben sajnos már teljesen szokásos módon kiemeltté minősítették, vagyis kivonták minden rendes – esetleg némi örökség- és környezetvédelmi szempontot nyomokban tartalmazó – engedélyezési eljárás alól, az építtető pedig a Nemzeti Sportközpontok.

A „rendkívüli sürgősségre” hivatkozva meghívásos közbeszerzés lesz, három ajánlattevő felkérésével. Ez azt jelenti, hogy legalább olyan gyorsan és hatékonyan meg fog épülni, mint a Duna Aréna. És a hasonlóságok ezzel nem érnek véget. A szövegből az derül ki, hogy a teniszversenyközpont nagy lesz. Nagyon nagy.

A megállapított építési paraméterek így festenek:

beépíthetőség: 100%
megengedett legnagyobb építménymagasság: 26 m
megengedett legnagyobb szintterületi mutató: 3,00
Hogy ez mit jelent, ahhoz fogódzót nyújt, hogy a ferencvárosi Groupama Stadion ennél valamivel alacsonyabb, 22,5 méter magas. A szigeten kétségkívül van ennél magasabb építmény, mégpedig a 20. század elején épült víztorony (57 m), ez azonban egy karcsú, elegáns formájú épület, ami festőien emelkedik ki a fák közül. A stadion is ki fog emelkedni, de karcsú és festői bizonyára nem lesz. Ha másból nem, ez világosan látszik az indoklásnak abból a passzusából, amely megállapítja, hogy „a stadion alkalmas lehet egyéb rendezvények megrendezésére, akár kongresszusi központként való hasznosításra is.”

Az egyetlen látványterv a teniszközpontról 2016-os. Meglehetősen elnagyolt és valószínűleg ma már túlhaladott is, de egyelőre nem tudunk mást mutatni:

A törvény a tenisztorna idejére ideiglenes lelátók építését is lehetővé teszi, amelyeket a verseny után lebontanak, ahogy a Duna Aréna oldalszárnyaival tették. A törvény továbbra is nevesíti beruházási helyszínként a Palatinus Strand, a premontrei kolostor és a Sirály-csónakház területét. Korábban a Magyar Tenisz Szövetség cáfolta, hogy ezeket a telkeket beépítenék, és azzal indokolták a megnevezésüket, hogy egy helyrajzi számon vannak a műemlékek a Dózsa-teniszstadionnal, illetve hogy a csónakház mögötti Honvéd-teniszpályákat akarják felújítani.

A teniszstadion Margitszigetre telepítése ettől függetlenül szörnyű tévedés. Azzal természetesen semmi baj nem lenne, ha az állam a gyalázatos állapotú, roncstemetőre emlékeztető Dózsa helyett új teniszpályákat és klubházat építene – zöldbe ágyazott, a hétköznapi testmozgást, szabadidős kikapcsolódást szolgáló sportlétesítményeket, hiszen ennek a szigeten helye és hagyománya van. Egy profi versenyek megrendezésére alkalmas óriásstadion építése is lehet elfogadható döntés, és szolgálhatna városrehabilitációs célokat egy erre alkalmas helyen.

A budapestiek kételkednek a döntésben.

Forrás: valsz.hu; 24.hu

Kép: Látványterv - Magyar Teniszszövetség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.