Városlista
2019. október 21, hétfő - Orsolya

Hírek

2018. Február 21. 09:09, szerda | Belföld

Teniszstadion épülne a Margitszigeten?

Teniszstadion épülne a Margitszigeten?

Elfogadta a parlament Szűcs Lajos fideszes képviselő, a Magyar Tenisz Szövetség elnöke egyéni képviselői indítványát, amellyel megnyílt az út a margitszigeti teniszstadion építése előtt.

Már tavaly felröppent a hír, hogy a kormány a lepusztult, évtizedek óta üresen álló Dózsa-teniszstadion helyére nagyszabású új létesítményt tervez, sőt egy kormányrendelet tízmilliárd támogatást is ígért a nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas „nemzeti teniszversenyközpont” építéséhez.

A most elfogadott törvény a „Hungarian Open ATP Word Tour tenisztorna megrendezéséhez szükséges létesítményfejlesztésről” címet viseli, és az derül ki belőle, hogy az új teniszközpont egy éven belül megépülhet négy nevesített margitszigeti ingatlanon.

A beruházást az ilyen esetekben sajnos már teljesen szokásos módon kiemeltté minősítették, vagyis kivonták minden rendes – esetleg némi örökség- és környezetvédelmi szempontot nyomokban tartalmazó – engedélyezési eljárás alól, az építtető pedig a Nemzeti Sportközpontok.

A „rendkívüli sürgősségre” hivatkozva meghívásos közbeszerzés lesz, három ajánlattevő felkérésével. Ez azt jelenti, hogy legalább olyan gyorsan és hatékonyan meg fog épülni, mint a Duna Aréna. És a hasonlóságok ezzel nem érnek véget. A szövegből az derül ki, hogy a teniszversenyközpont nagy lesz. Nagyon nagy.

A megállapított építési paraméterek így festenek:

beépíthetőség: 100%
megengedett legnagyobb építménymagasság: 26 m
megengedett legnagyobb szintterületi mutató: 3,00
Hogy ez mit jelent, ahhoz fogódzót nyújt, hogy a ferencvárosi Groupama Stadion ennél valamivel alacsonyabb, 22,5 méter magas. A szigeten kétségkívül van ennél magasabb építmény, mégpedig a 20. század elején épült víztorony (57 m), ez azonban egy karcsú, elegáns formájú épület, ami festőien emelkedik ki a fák közül. A stadion is ki fog emelkedni, de karcsú és festői bizonyára nem lesz. Ha másból nem, ez világosan látszik az indoklásnak abból a passzusából, amely megállapítja, hogy „a stadion alkalmas lehet egyéb rendezvények megrendezésére, akár kongresszusi központként való hasznosításra is.”

Az egyetlen látványterv a teniszközpontról 2016-os. Meglehetősen elnagyolt és valószínűleg ma már túlhaladott is, de egyelőre nem tudunk mást mutatni:

A törvény a tenisztorna idejére ideiglenes lelátók építését is lehetővé teszi, amelyeket a verseny után lebontanak, ahogy a Duna Aréna oldalszárnyaival tették. A törvény továbbra is nevesíti beruházási helyszínként a Palatinus Strand, a premontrei kolostor és a Sirály-csónakház területét. Korábban a Magyar Tenisz Szövetség cáfolta, hogy ezeket a telkeket beépítenék, és azzal indokolták a megnevezésüket, hogy egy helyrajzi számon vannak a műemlékek a Dózsa-teniszstadionnal, illetve hogy a csónakház mögötti Honvéd-teniszpályákat akarják felújítani.

A teniszstadion Margitszigetre telepítése ettől függetlenül szörnyű tévedés. Azzal természetesen semmi baj nem lenne, ha az állam a gyalázatos állapotú, roncstemetőre emlékeztető Dózsa helyett új teniszpályákat és klubházat építene – zöldbe ágyazott, a hétköznapi testmozgást, szabadidős kikapcsolódást szolgáló sportlétesítményeket, hiszen ennek a szigeten helye és hagyománya van. Egy profi versenyek megrendezésére alkalmas óriásstadion építése is lehet elfogadható döntés, és szolgálhatna városrehabilitációs célokat egy erre alkalmas helyen.

A budapestiek kételkednek a döntésben.

Forrás: valsz.hu; 24.hu

Kép: Látványterv - Magyar Teniszszövetség

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 21. 07:11, hétfő | Belföld

Melegrekordok dőltek meg vasárnap

Melegrekordok dőltek meg vasárnap, mintegy 10 fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a Facebook-oldalán.

2019. Október 21. 06:38, hétfő | Belföld

Temerin lovasa duplázott, ismét megnyerte a Nemzeti Vágtát

Az idén is Nagy Arnold, Temerin lovasa nyerte a Nemzeti Vágta döntőjét Fantázia nevű lován, akárcsak tavaly.

2019. Október 21. 06:37, hétfő | Belföld

Jim Jarmush új filmjének vetítésével kezdődik a filmmustra

Jim Jarmusch A holtak nem halnak meg című filmjének vetítésével hétfőn kezdődik a 26. Titanic Filmfesztivál, amelyet két helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben rendeznek meg.

2019. Október 21. 06:00, hétfő | Belföld

ESzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

Október 21-től a MÁV vasúti bérletei hozzárendelhetők az új típusú - 2016. január 1-től kibocsátott - személyazonosító igazolványhoz, az eSzemélyihez - közölte a MÁV Zrt. vasárnap az MTI-vel.