Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. November 11. 09:30, péntek | Helyi
Forrás: MEDIUS Iroda

Teremtett borvidék - könyvbemutató

Teremtett borvidék - könyvbemutató

Teremtett borvidék című hiánypótló kötet 200 művészi fotóval, magyar és angol nyelven mutatja be a térség szőlőtermesztő és borász tradícióit, fejlődését és 23 kiemelkedő borászatát.

A Pannonhalmi Borvidék teljes történetét, napjainkig tartó lendületes fejlődését mutatja be az az elegáns kivitelű album, amely Várszegi Asztrik püspök, főapát ajánló soraival, a Győri Könyvszalonra készült el a MEDIUS Iroda gondozásában, a LEADER program támogatásával.

Az évezreden átívelő történelmi áttekintés felfedi a borvidék kultikus vonzerejét, a tájban rejtőzködő erőt, mely a termőterületek különbözőségével a szőlő és bor ezernyi ízét, zamatát adja. Megtudhatjuk, hogy mióta van meteorológiai állomás a pannonhalmi bencések udvarán (1850-es évek), hány éves sárkány lakik a nyúli szurdikban (500), milyen vész negyedelte meg a szőlőterületeket, melyek Mátyás király korában élték aranykorukat (1891-92 filoxéra) és természetesen arra is megtaláljuk a választ, hogy milyen szőlőfajtákból készíthetőek a legnemesebb borok, melyek elismerések és érmek sokaságával igazolják, hogy a Pannonhalmi Borvidék az országos minősítések alapján is az élmezőnybe tör.

Száraz Lajos, az album kiadója és szerkesztője elmondta, hogy a „Teremtett Borvidék” című kötet kiemelten foglalkozik a térség 23 meghatározó borászatával, a teremtő-cselekvő emberek mindennapjaival, és rövid leírásokból tájékozódhatunk a borvidék 16 településéről, Győr város és a Pannonhalmi Főapátság, valamint a borvidék turisztikai attrakcióiról is. A szöveget illusztráló közel 200 fotó betekintést enged az idilli szőlőhegyekkel övezet szép tájba, a horgosokban megbúvó puritán boltíves pincék mélyébe, a borvidék életébe és értékeibe: „Ez a könyv, hűség a borvidékhez, tisztelgés az őseinknek, akik megteremtették a fejlett borkultúra alapjait ezen a tájon. A ma itt élő borászok törekvéseinek méltatásával, bemutatásával a borvidék izgalmas történelmi múltja, gazdag jelene és ígéretes jövője bontakozik ki.”

Várszegi Asztrik ajánlásában kiemelte, hogy „gazdag tradíciónk egy fontos, ma is vonzó részét szeretném megismertetni a Kedves Olvasóval, amikor e könyvet ajánlom, amely történelmi hátterünk, borvidéki településeink és a régió emberközeliségéről, barátságosságáról és hitelességéről tanúskodó pincészeteink eddigi legátfogóbb bemutatásának céljából született meg. Isten hozta a kedves olvasót! Boraink vidámítsák meg szívét, teremtsenek közösséget családjában és barátai között!”

Dr. Vaszari László a borvidék egyik vezető borászaként és a Pannonhalmi Borvidék Hegyközség elnökeként is elismeréssel szólt az albumról, amely illeszkedik borász filozófiájába, miszerint a borkészítés folyamatának, a borászok életének megismertetésével erősödhet az a bizalmi kapocs, amely összeköti a fogyasztót a borásszal. Hozzátette, az album megszületését már csak az is indokolta, hogy megújult érdeklődés mutatkozik a borvidék iránt, melynek 16 települését egyre több hazai és külföldi turista keresi fel. „A borkóstoláson túl, érdemes időt szentelni azokra az értékteremtő gondolatokra, amelyeket ezerévnyi hit és történelem formált, és amelyeket tovább adtak egymásnak a generációk. A kötet címéről szólva rámutatott, a „Teremtett borvidék” – amely szlogenként is szolgál - nem puszta frázis, mivel a térség borászai valóban hisznek a teremtő ember erejében, az alkotás komolyságában és szépségében.”

A Könyvszalon programjaként az olvasóknak vasárnap 13 órakor mutatják be a szerzők, néhány borász szakértő támogatásával a közönségnek a könyvet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.