Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Október 25. 09:03, kedd | Életmód
Forrás: Cukor & Virág Kutyapékség

Terjed az étel- és környezeti allergia a kutyáknál

Terjed az étel- és környezeti allergia a kutyáknál

Akaratunkon kívül rendszeresen olyan anyagokhoz juttatjuk a házi kedvenceinket, amelyek nem tesznek jót az egészségüknek.

A táplálkozási eredetű allergia már mindennapos probléma az állatorvosok szerint, de odafigyeléssel megelőzhetjük a kialakulást és javíthatunk a helyzeten. A kutyák háziasítása óta olyan anyagokhoz juttatjuk a kedvenceinket, amelyhez még sok esetben nem alakult ki az ebek enzimrendszere, így azok a szervezetben zajló anyagcsere-folyamatokat akár károsan is befolyásolhatják.

Sajtóközlemény

"A takarmányok nem természetes jellegű összetevői érzékenységet okoznak az állatokban, így kialakulhat az úgynevezett takarmányintolerancia, ami a takarmány valamelyik kémiai összetevőjére visszavezethető emésztési elégtelenség és hasmenés formájában nyilvánul meg. A takarmányallergia abnormális immunológiai reakció, amely alapja az, hogy az állat áthangolódott valamelyik táplálékfehérjére és későbbi (második – többszöri) felvétele esetén allergiás válaszreakcióval reagál. Gyomorbél bántalmak közül kutyán, sőt idősebb macskán is elég gyakori a laktóz-intolerancia, amelynek alapja a laktázhiány, ami a tejcukorbontás elégtelensége, és ozmotikus hasmenést okoz. Alapvetően öröklött bántalom, amelynek manifesztálódása a kor előrehaladtával fokozódik. A táplálkozási eredetű allergia egyben táplálkozási oktanú és táplálkozással lehet kezelni, megszüntetni is" - mondta Dr. Deim Zoltán Ph.D. állatorvos, igazságügyi szakértő.

Mások mellett az ilyen étel- és környezeti allergiákra ad választ Magyarország első funkcionális kekszeket gyártó kutyapéksége. A Cukor & Virág Kutyapékség természetes alapanyagokból készít egészséges és ízletes jutalomfalatokat kutyáknak. A családi tulajdonban lévő pékségben a kekszek minden esetben minőségi alapanyagokból, egyedileg, kézzel készülnek. A sütésnél emberi fogyasztásra is alkalmas alapanyagokat használnak fel, a termékekbe nem kerülnek vágóhídi hulladékokból előállított állati fehérjék, ahogyan tartósítószerek és egyéb adalékok sem. A kutyakekszek ráadásul nem csak ízletesek, hanem egészségesek is.

"A kutyakekszek termékfejlesztése során olyan alapanyagokat választunk, amelyek az ebek számára már ősidők óta ismertek, szervezetük le tudja bontani őket, és be is tudja építeni a kutyák testébe. A kutyakekszek ezek mellett olyan anyagokat is tartalmaznak, amelyek a kényelmi termékként szolgáló száraz és konzervtápokban nem, vagy csak kis mennyiségben fordulnak elő. Kutyakekszeink ezáltal a kutyák táplálóanyag-igényeit is segítik kielégíteni és így komplettálni a napi bevitelt" - mondta a Cukor & Virág Kutyapékség egyik megálmodója, Németh-Kakuszi Krisztina.

Dr. Deim Zoltán Ph.D. állatorvos, igazságügyi szakértő tapasztalatai szerint táplálkozási allergia kutya esetében leggyakrabban a tejfehérjére, vagy a búza gluténjére szokott kialakulni. A kialakuló bőrkiütések, viszketés mellett bélgyulladás, hasmenés föllépése is gyakran megfigyelhető. A bőr alatti kötőszövetben a hízósejtek száma megnégyszereződik. Jellegzetes a conjunctivitis és axillaris résznek a kipirulása, majd kisebesedése. Otitis externa és az interdigitális részek gyulladása kísérheti. Ha valaki ilyen tüneteket tapasztal, változtasson házi kedvence táplálkozásán, és szükség esetén forduljon állatorvoshoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.