Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Január 17. 10:00, szerda | Belföld

Természeti környezetbe illő iskola épül Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében - Túrázókat várnak

Természeti környezetbe illő iskola épül Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében - Túrázókat várnak

A Rétközi-tó partján passzívházként felépülő épület szálláshelyként valamint kiállító- és oktatótérként működik majd.

Közel nulla energiaigényű erdei iskola épül Kisvárda mellett, a Rétközi-tó turisztikai célú fejlesztéseként. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szabolcsveresmart, Döge és Kékcse által határolt tó partján, Szabolcsveresmart külterületén létrejövő épület 35 fős vendégszálló is lesz.

Az ide látogatóknak lehetősége lesz a folyamatos rehabilitáció alatt álló Rétközi-tó növény és állatvilágát megcsodálni és a környéken túrázni. A monolit vasbeton szerkezetű, 977 négyzetméteres, földszintes épületben a szálláslehetőségen túl a túrázók és iskolai csoportok rendelkezésére állnak majd bemutató- és közösségi termek is, ahol foglalkozásokat tudnak végezni, ez adja az iskola jelleget.

Az erdei iskola önmagát ellátó passzív házként működik majd, jól beilleszkedve a természeti környezetbe. Egy kisebb domboldalba bevágva, intenzív zöldtetővel ellátva szerves része lesz a terepviszonyoknak, belesimul a természetbe. Csak a szakaszosan megjelenő homlokzatok árulkodnak majd arról, hogy egy épület található a föld alatt. Az épület korlátozott homlokzati megjelenése ellenére belül világos, barátságos lesz, a földtakarásba vágott felülvilágítókon keresztül természetes fény érkezik a belsejébe a domb tetejéről.

A beruházás kivitelezésére az Alkossunk Várost Alapítvány a budapesti MB Épszer Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel és a nyíregyházi Kelet-Onyx Kft.-vel kötött nettó 509 millió forint értékű szerződést. A projekt megvalósulását a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) is támogatja.

Forrás: turizmus.com

Fotó: Wikimedia Commons

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.