Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. December 30. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Tetőzni fog – veszélyben a lakóházak

Tetőzni fog – veszélyben a lakóházak

Továbbra is komoly gondokat okoz a belvíz Szabolcsban, ahol 45 ezer hektárt borít a víz. A legsúlyosabb a helyzet Felsőszabolcsban, a Szamos-Krasznaközben és a Túr-Szamosközben. Jelenleg 42 önkormányzatnál folyik belvíz elleni védekezés,


Szerdán Dombrád térségében tetőzik a Tisza, itt másodfokú, Zsurk és Rakamaz között elsőfokú a készültség. Vásárosnamény térségében megszüntették a készültséget. A Krasznán másodfokú, a Túron elsőfokú, a Szamoson már nincs készültség. A Nyírségből érkező nagy mennyiségű belvíz miatt a Lónyay-főcsatorna vízállása továbbra is magas, meghaladja a másodfokú készültségi szintet - közölte Bodnár Gáspár védelemvezető, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Továbbra is 45 ezer hektárt borít belvíz. Valamennyi belvízvédelmi szakaszon védekeznek. A legrosszabb a helyzet a Felsőszabolcsban, a Szamos-Krasznaközben és a Túr-Szamosközben. Kedden 15 nagy teljesítményű szivattyútelep folyamatosan üzemelt, de a jegesedés nehezíti a szivattyútelepek és a zsilipek működtetését. A szakemberek készülnek akár a jelenleginél is súlyosabb belvízhelyzetre, 10 belvízcsatornán végeznek kotrást, és ürítik a tározókat, hogy olvadáskor befogadhassák a területről érkező vizeket.

Szabolcsban 42 településen folyik belvíz elleni védekezés, Újfehértón a legrosszabb a helyzet, ahol harmadfokú készültséget tartanak fenn. További 35 településen másod fokú, 6 településen pedig első fokú a belvízvédelmi készültség.

Nagy Sándor, Újfehértó polgármestere elmondta: továbbra is 200 ház van veszélyben. Reggelre több mint 10 centiméter hó hullott, ez tovább rontja majd a helyzetet olvadáskor. Jelenleg 4 szivattyúval a jég alól vezetik el a vizet, de nehezíti a munkát, hogy a fagy miatt az összesen 1600 méter hosszú tömlőt minden este össze kell szedni, majd reggel újra szétszerelni, ami időt vesz igénybe. A tűzoltókat elöntött pincékhez is hívják a lakók, segítséget kérnek a kazánok kiszabadításához, hogy tudjanak fűteni. (da)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton