Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Március 01. 06:32, hétfő | Belföld
Forrás: FH

Tilos a gömbakvárium és a kerek kalitka is

Tilos a gömbakvárium és a kerek kalitka is

Március egytől életbe lép az az új kormányrendelet, amely az úgynevezett társállatok tartását szabályozza. A rendelet azt is meghatározza, hogy a kutyákat és macskákat csak chippel ellátva lehet ezek után eladni, vagy elajándékozni, de

Hamarosan tilos lesz kutyát vagy patás állatot állandóan láncra verve, vagy négy méternél rövidebb pórázhoz kötve tartani. Az új kormányrendelet azt is meghatározza, hogy legalább 10 nm-es helyet kell biztosítani a kutyáknak. Ez vonatkozik a lakásban tartott állatokra is, amelyeknek mozgásigényét figyelembe kell venni.

Az új szabályozás célja az, hogy minden állatot az igényének megfelelően tartsanak. Ezért például tilos lesz gömb alakú akváriumban halat tartani, vagy kerek kalitkában madarat, hisz abban nem érzik magukat jól az állatok. De az őshonos állatvilágra veszélyes állatok, például mosómedvék tartását sem engedélyezik ezután. Az állatvédők szerint ez azért fontos, hogy a gazdák ne csak pillanatnyi ötlettől vezérelve vásároljanak állatot.

„Ha valaki vásárol, előtte tájékozódjon, hogyan kell tartani, mikre van szüksége, hogyan kell etetni, függetlenül attól, hogy kicsi, vagy nagy" - mondta Dr. Olaszy Krisztián, a Noé Állatotthon Alapítvány állatorvosa.

A szabályok betartását az állatvédelmi hatóság ellenőrzi majd. Bár az állatvédők szerint nem valószínű, hogy ehhez lesz elég emberük.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.