Városlista
2021. október 22, péntek - Előd

Hírek

2010. Március 01. 06:32, hétfő | Belföld
Forrás: FH

Tilos a gömbakvárium és a kerek kalitka is

Tilos a gömbakvárium és a kerek kalitka is

Március egytől életbe lép az az új kormányrendelet, amely az úgynevezett társállatok tartását szabályozza. A rendelet azt is meghatározza, hogy a kutyákat és macskákat csak chippel ellátva lehet ezek után eladni, vagy elajándékozni, de

Hamarosan tilos lesz kutyát vagy patás állatot állandóan láncra verve, vagy négy méternél rövidebb pórázhoz kötve tartani. Az új kormányrendelet azt is meghatározza, hogy legalább 10 nm-es helyet kell biztosítani a kutyáknak. Ez vonatkozik a lakásban tartott állatokra is, amelyeknek mozgásigényét figyelembe kell venni.

Az új szabályozás célja az, hogy minden állatot az igényének megfelelően tartsanak. Ezért például tilos lesz gömb alakú akváriumban halat tartani, vagy kerek kalitkában madarat, hisz abban nem érzik magukat jól az állatok. De az őshonos állatvilágra veszélyes állatok, például mosómedvék tartását sem engedélyezik ezután. Az állatvédők szerint ez azért fontos, hogy a gazdák ne csak pillanatnyi ötlettől vezérelve vásároljanak állatot.

„Ha valaki vásárol, előtte tájékozódjon, hogyan kell tartani, mikre van szüksége, hogyan kell etetni, függetlenül attól, hogy kicsi, vagy nagy" - mondta Dr. Olaszy Krisztián, a Noé Állatotthon Alapítvány állatorvosa.

A szabályok betartását az állatvédelmi hatóság ellenőrzi majd. Bár az állatvédők szerint nem valószínű, hogy ehhez lesz elég emberük.


Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 22. 18:04, péntek | Belföld

Rátámadt a gyermekfelügyelőre a fiú, mert nem kapott cigit

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy fiatalkorú fiú ellen a Kecskeméti Járási Ügyészség.

2021. Október 22. 15:04, péntek | Belföld

Jó minőségű, de kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidéken

Jó minőségű, de a vártnál kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidék szekszárdi területein a nyári hőség és a kevés csapadék hatására.

2021. Október 22. 14:03, péntek | Belföld

Magyar filmek 1896-2021 címmel jelent meg filmtörténeti lexikon

A magyar filmkultúra 125 évének legfontosabb produkcióit ismerteti a Magyar filmek 1896-2021 című lexikon, amely a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kiadásában jelent meg.

2021. Október 22. 12:01, péntek | Belföld

Az arckrémek után a hajápolókat ellenőrzik

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából ellenőrzik, hogy a samponok, balzsamok, hajregeneráló készítmények és hajfestékek csomagolásán joggal szerepelnek-e a natúr, bio vagy vegán megjelölések.