Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Június 10. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Tiltakoznak a felülvizsgálat ellen a járványos gyermekbénuláson átesett betegek

Tiltakoznak a felülvizsgálat ellen a járványos gyermekbénuláson átesett betegek

Tiltakoznak a járványos gyermekbénuláson átesett betegek az ellen, hogy felülvizsgálják őket, és csökkentsék vagy elvegyék az ellátásukat

- közölte a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége (MEOSZ) szombaton az MTI-vel.

A betegség túlélői ezenfelül szakszerű egészségügyi ellátást, a rehabilitációs kapacitások bővítését, megfelelő intézményi beteggondozást szeretnének. Ezzel együtt "a hatékony és egységes fellépés érdekében" a betegek külön szekciót is alakítottak a MEOSZ-on belül - emelték ki.
Kifejtették: a mostanra sikeresen felszámolt betegség utolsó nagy hulláma 1950 és 1959 között szedte áldozatait szerte a világban, így Magyarországon is. A kéz-, láb- és légzésbénulást okozó betegség miatt sokan kerekes székbe kerültek, a legsúlyosabb betegek vastüdőben éltek-élik le az életüket. Országszerte nagyjából négyezer embert érint a betegség, többségük 53-62 éves. A MEOSZ nem érti, hogy sokukat miért kell most felülvizsgálni, amikor - mint írták - állapotuk végleges státusú, a betegség okozta egészségkárosodás súlyossága pedig eddig nem volt kérdéses.
Az Országgyűlés tavalyi döntése értelmében a megváltozott munkaképességű emberek ellátási rendszerében 2012. január elsejétől nem állapítható meg rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék, rendszeres szociális járadék és átmeneti járadék, helyüket a rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás vette át.
Rehabilitációs ellátást azok kapnak, akik a korábbi besorolás szerint a 3. kategóriába tartoztak, vagyis a legkevésbé súlyos károsodással élnek, és 57 évnél fiatalabbak. Ebből a körből próbálják meg kiszűrni az indokolatlanul leszázalékoltakat, illetve azokat, akik még képesek dolgozni. Ezt a kör idén megkapta a rokkantsági felülvizsgálatra való felszólítását. Aki ezt elmulasztja, annak a rehabilitációs ellátását megszüntetik.



Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal