Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Augusztus 01. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Tiltanák a dohányzást a nyilvános helyeken

Tiltanák a dohányzást a nyilvános helyeken

Egy friss kutatás szerint az oroszok jelentős része egyetértene egy olyan tiltórendelkezéssel, ami korlátozná a dohányzást és alkoholfogyasztást a közterületeken és a nyilvános helyeken.

Dohányozni és sört fogyasztani tilos!



A Levada Analytical Center felmérése szerint az oroszok 82 százaléka nem ellenezne olyan rendelkezést, amely tiltja a dohányzást a közterületeken és a nyilvános helyeken. A megkérdezettek 76 százaléka azzal is egyetértene, ha a tiltás a fenti helyeken a sörfogyasztásra is vonatkozna. Oroszország 45 régiójában, több mint 1600 felnőtt megkérdezésével készült kutatás szerint a tiltást többnyire a nők és az 55 éven felüliek támogatják. Ugyanakkor az orosz dohányosok többsége 18 és 39 év közötti és férfi.



A Levada adatai szerint az elmúlt évtizedben nem változott jelentősen a cigarettázók aránya a társadalomban. Jelenleg az oroszok mintegy 37 százaléka dohányzik. Ezzel ellentétben a lakossági sörfogyasztás valamelyest csökkent: a 2007-ben márt 55 százalékról 2010-re 51 százalékra esett vissza.



Magyarországon már van, ahol tiltják



Mind az alkoholfogyasztás korlátozása, mind a dohányzás közterületeken történő betiltása napirenden van Magyarországon is. Az előbbi esetében elsősorban az értékesítési időpontokat határozzák meg a jogszabályok: egyre több önkormányzat hoz ugyanis olyan rendeletet, amely az éjszakai órákra megtiltja az alkoholárusítást a kiskereskedelmi egységekben. Utóbbi esetében Vácott és Pécsett például 2009. év elejétől jelöltek ki dohányzásmentes zónákat, míg Keszthelyen ez év január elsejétől tilos rágyújtani oktatási, egészségügyi, kulturális, sport és más közintézmények közelében. A Fővárosi Közgyűlés pedig éppen a napokban határozott arról, hogy augusztus elejétől betiltja a BKV tulajdonában álló 72 aluljáróban a dohányzást. A tiltás betartatása érdekében csikktartókat, figyelmeztető táblákat és térfigyelő kamerákat helyeznek ki az érintett helyeken. A határozat értelmében a szabályszegők ellen szabálysértési eljárást indíthatnak a közterület-felügyelők, amely akár 30 ezer forint összegű pénzbüntetést is vonhat maga után.

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő