Városlista
2019. november 18, hétfő - Jenő

Hírek

2010. Augusztus 01. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Tiltanák a dohányzást a nyilvános helyeken

Tiltanák a dohányzást a nyilvános helyeken

Egy friss kutatás szerint az oroszok jelentős része egyetértene egy olyan tiltórendelkezéssel, ami korlátozná a dohányzást és alkoholfogyasztást a közterületeken és a nyilvános helyeken.

Dohányozni és sört fogyasztani tilos!A Levada Analytical Center felmérése szerint az oroszok 82 százaléka nem ellenezne olyan rendelkezést, amely tiltja a dohányzást a közterületeken és a nyilvános helyeken. A megkérdezettek 76 százaléka azzal is egyetértene, ha a tiltás a fenti helyeken a sörfogyasztásra is vonatkozna. Oroszország 45 régiójában, több mint 1600 felnőtt megkérdezésével készült kutatás szerint a tiltást többnyire a nők és az 55 éven felüliek támogatják. Ugyanakkor az orosz dohányosok többsége 18 és 39 év közötti és férfi.A Levada adatai szerint az elmúlt évtizedben nem változott jelentősen a cigarettázók aránya a társadalomban. Jelenleg az oroszok mintegy 37 százaléka dohányzik. Ezzel ellentétben a lakossági sörfogyasztás valamelyest csökkent: a 2007-ben márt 55 százalékról 2010-re 51 százalékra esett vissza.Magyarországon már van, ahol tiltjákMind az alkoholfogyasztás korlátozása, mind a dohányzás közterületeken történő betiltása napirenden van Magyarországon is. Az előbbi esetében elsősorban az értékesítési időpontokat határozzák meg a jogszabályok: egyre több önkormányzat hoz ugyanis olyan rendeletet, amely az éjszakai órákra megtiltja az alkoholárusítást a kiskereskedelmi egységekben. Utóbbi esetében Vácott és Pécsett például 2009. év elejétől jelöltek ki dohányzásmentes zónákat, míg Keszthelyen ez év január elsejétől tilos rágyújtani oktatási, egészségügyi, kulturális, sport és más közintézmények közelében. A Fővárosi Közgyűlés pedig éppen a napokban határozott arról, hogy augusztus elejétől betiltja a BKV tulajdonában álló 72 aluljáróban a dohányzást. A tiltás betartatása érdekében csikktartókat, figyelmeztető táblákat és térfigyelő kamerákat helyeznek ki az érintett helyeken. A határozat értelmében a szabályszegők ellen szabálysértési eljárást indíthatnak a közterület-felügyelők, amely akár 30 ezer forint összegű pénzbüntetést is vonhat maga után.

 

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 17. 16:30, vasárnap | Belföld

Több mint ezer társasjátékot lehet kipróbálni a Társasjátékok ünnepén

Négyszázötven asztalon 80 játékmester segítségével több mint ezer magyar és külföldi játékot lehet kipróbálni a Társasjátékok ünnepén, amelyet november 23-án és 24-én tartanak Budapesten, a Lurdy Házban.

2019. November 17. 11:32, vasárnap | Belföld

Szerb kábítószercsempészt fogtak el Magyarországon

Egy szerb állampolgárságú férfit fogtak el a rendőrök Magyarországon, aki Hollandiából csempészett az országba nagy mennyiségű kábítószert - közölte a rendőrség a police.hu honlapon vasárnap.

2019. November 17. 10:31, vasárnap | Belföld

Nincs már árvíz miatt lezárt út Borsodban

Levonulóban a Sajó árvíze, így vasárnaptól már nincs vízátfolyás miatt lezárt út Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-vel.

2019. November 17. 08:09, vasárnap | Belföld

Átadták az idei Hazám-díjakat

Dávid Gyula irodalomtörténész, Fischer Ádám karmester, Kulka János színművész, Losonczi Ágnes szociológus, Németh Miklós közgazdász, politikus, Parti Nagy Lajos költő