Városlista
2020. június 2, kedd - Anita, Kármen

Hírek

2010. Augusztus 01. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Tiltanák a dohányzást a nyilvános helyeken

Tiltanák a dohányzást a nyilvános helyeken

Egy friss kutatás szerint az oroszok jelentős része egyetértene egy olyan tiltórendelkezéssel, ami korlátozná a dohányzást és alkoholfogyasztást a közterületeken és a nyilvános helyeken.

Dohányozni és sört fogyasztani tilos!A Levada Analytical Center felmérése szerint az oroszok 82 százaléka nem ellenezne olyan rendelkezést, amely tiltja a dohányzást a közterületeken és a nyilvános helyeken. A megkérdezettek 76 százaléka azzal is egyetértene, ha a tiltás a fenti helyeken a sörfogyasztásra is vonatkozna. Oroszország 45 régiójában, több mint 1600 felnőtt megkérdezésével készült kutatás szerint a tiltást többnyire a nők és az 55 éven felüliek támogatják. Ugyanakkor az orosz dohányosok többsége 18 és 39 év közötti és férfi.A Levada adatai szerint az elmúlt évtizedben nem változott jelentősen a cigarettázók aránya a társadalomban. Jelenleg az oroszok mintegy 37 százaléka dohányzik. Ezzel ellentétben a lakossági sörfogyasztás valamelyest csökkent: a 2007-ben márt 55 százalékról 2010-re 51 százalékra esett vissza.Magyarországon már van, ahol tiltjákMind az alkoholfogyasztás korlátozása, mind a dohányzás közterületeken történő betiltása napirenden van Magyarországon is. Az előbbi esetében elsősorban az értékesítési időpontokat határozzák meg a jogszabályok: egyre több önkormányzat hoz ugyanis olyan rendeletet, amely az éjszakai órákra megtiltja az alkoholárusítást a kiskereskedelmi egységekben. Utóbbi esetében Vácott és Pécsett például 2009. év elejétől jelöltek ki dohányzásmentes zónákat, míg Keszthelyen ez év január elsejétől tilos rágyújtani oktatási, egészségügyi, kulturális, sport és más közintézmények közelében. A Fővárosi Közgyűlés pedig éppen a napokban határozott arról, hogy augusztus elejétől betiltja a BKV tulajdonában álló 72 aluljáróban a dohányzást. A tiltás betartatása érdekében csikktartókat, figyelmeztető táblákat és térfigyelő kamerákat helyeznek ki az érintett helyeken. A határozat értelmében a szabályszegők ellen szabálysértési eljárást indíthatnak a közterület-felügyelők, amely akár 30 ezer forint összegű pénzbüntetést is vonhat maga után.

 

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 02. 14:08, kedd | Belföld

Könnyebben juthatnak hozzá a családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők

Könnyebben juthatnak hozzá a családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők, mert a babaváró támogatás igénylésénél az eddigi 180-ról 90 napra csökken az elvárt magyarországi tb-jogviszony igazolásának időtartama

2020. Június 02. 13:07, kedd | Belföld

Őrizetbe vettek egy 15 éves autóvezetőt Zalában

Őrizetbe vettek Zalában egy – nem először – autót vezető 15 éves fiút, aki egy átszerelt rendszámú járművel közlekedett – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon hétfőn.

2020. Június 02. 09:51, kedd | Belföld

Viccből terrorcselekménnyel fenyegetőzött egy fiatal

Felelősségre vont a Fővárosi Nyomozó Ügyészség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) egy fiatalkorút, aki az interneten viccből úgy tett, mintha merényletekre készülő terrorista lenne

2020. Június 02. 08:52, kedd | Belföld

Már 2160-an meggyógyultak, de elhunyt újabb 5 beteg

Újabb 29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3921-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – közölte a legfrissebb adatokat kedden a koronavirus.gov.hu oldal.