Városlista
2019. október 23, szerda - Gyöngyi

Hírek

2019. Szeptember 10. 19:55, kedd | Belföld

Timkó János Polgármesteri Különdíjat kapott

Timkó János Polgármesteri Különdíjat kapott

Timkó János Polgármesteri Különdíjban részesült Szarvason. Ennek kapcsán készítettek vele interjút.

Az egykor győri színész, Timkó János 2016-ban a Valahol Európában Hosszú szerepére érkezett Szarvasra. Az első beszélgetésünkkor kiderült, hogy ez szerepálom volt számára. A Valahol Európában bemutatója után azt írtam: „Timkó János úgy tűnik, szerepeit megéli, nem csak játssza.” E mondatot ma is vállalom, és igaznak érzem, hiszen Hosszú alakja után még három főszerepet érzelmekkel megtöltve játszott el, de a Szigorúan tilos! Gonda megjelenítése is érzelmi játék volt magas fokon. Az előadások mindegyikében szerepeinek átélése meghatározó, hiszen testbeszédével, arcjátékával mondja el azt, amit az író csak gondolt a szereplőről. János aktív részese a felolvasószínházi előadásoknak, amiből 12 színdarabban „játszott” szerepeket, az elmúlt pár évben. Részese a Kabaré előadásoknak és a Gáláknak. Zenei vezetőként jegyzi a Hotel Menthol és a Fekete Péter című produkciókat. Zömmel drámai szerepeket játszik, ám nyáron Csonka Dórával – a Jókai Színház színművésznőjével –, egy közös műsort készítettek, ahol könnyed, mégis színvonalas, kerek estét állítottak össze, amit a közönség nagyon szeretett. Egy teljesen más Timkó János állt a színpadon, akit nagyon jó volt látni, például táncolni. A VIII. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválján a Macska a forró bádogtetőn című dráma Brick szerepéért Szarvas Város Polgármesterének Különdíját kapta, megérdemelten! A díj ürügyén ültünk le beszélgetni.

Hogy sikerült a közös munka Dórival? (Csonka Dóra Jókai Színház)

Jól. Jól! Nem volt sok időnk próbálni, hiszen két különböző városban élünk, ráadásul mindketten dolgoztunk is. Nem akartunk szokványos musicalestet, nagyon egyszerű kerek történetet találtunk ki. Nem írtunk le semmit, csak egy tematika köré építettük fel a mondanivalónkat. Egy lány és egy fiú. A megismerkedéstől kezdve hogyan jutunk el a szakításig, onnan az esküvőig – ami egy stilizált jelenet lesz. Nehéz egy kapcsolat állomásait egy órába belesűríteni.

A Macska a forró bádogtetőn a Legjobb előadás díját nyerte el a VIII. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválján. Bravúrosan alakítottad Bricket! De természetesen mindannyian zseniálisak voltatok benne! Engem nagyon megérintett és a nézőtéri csend azt mutatta, a többi hét-nyolc-kilencszáz embert is, akik ott voltak…

Nagyon jó érzés, hogy elismerték az előadást, meg is érdemli, mert maga a dráma nagyon jó, Dósa Zsuzsa pedig kiváló rendező, jó látásmóddal, nagyon jó színészvezetéssel, aki jól bánik a színészeivel. Mi nagyon szerettük a darabot játszani.

Szarvas Város Polgármesterének Különdíját vehetted át a fesztiválzáró gálán alakításodért. Mit jelent számodra az elismerés?

Uh… Díjat kapni mindig megtiszteltetés, hogy talán jó úton haladok. Szakmai díjam a Mensáros-díj, amit a Tanoda elvégzésekor kaptam, jó kezdet volt. A Vízi Színházban is kaptam már egy külön-díjat a Valahol Európában Hosszú szerepéért. De mindig megtiszteltetés. Ez a díj, a Polgármester úr díja, megtisztelő számomra!

Mesélj a Városmajori sikerről! Úgy hallottam, a Valaholnak óriási sikere volt…

Nagyon jól sikerült! De én nem nagyon érzékelem, hiszen a darabra koncentrálok, csak az a fontos, hogy minél jobb legyen az előadás. Úgy éreztem, hogy az első talán jobb volt. De a közönség szerette, ezt a végén érzékeltük.

Mit gondolsz a színházról?

A színház az önmegvalósítás csapatjátéka! Ha nem tiszteljük egymást, nem születik jó előadás. Hiába vagy főszereplő, jó partnerek nélkül nincsen előadás. Nem vagy különb senkitől, csak több a dolgod. Néha jólesik a háttérben állni és statisztálni.

János nyáron filmet forgattál, mesélnél róla?

A Dűne remakjére hívtak be. Denis Villeneuve rendezi, aki olyan filmeket rendezett, mint a Fogságban, az Érkezés, Szárnyas fejvadász 2049, Sicario – A bérgyilkost. Nagyon jó rendező, nagyon érdekes képi világgal.

Hogyan kerültél velük kapcsolatba?

A rendezővel Denis Villeneuve-vel a Szárnyas fejvadász 2049-ben már dolgozhattam együtt. Elhívtak castingra, mert a rendező emlékezett rám. Két kisebb szereplehetőség volt, és az egyiket meg is kaptam. Már az első napon felismert és tudta, hogy már dolgoztunk együtt – jó érzés! A Szárnyas fejvadászban Harrison Ford vagy Ryan Gosling, de a rendező Denis Villeneuve is elképesztően szerény emberek. A mostaniban Stellan Skarsgárd leírhatatlan alázattal próbált, forgatott. Látni egy zseniális színészt próba közben, akit Villeneuve instruál, abból lehet tanulni! A hatalmas csend, amivel a bent lévők figyeltek hihetetlen érzés, fantasztikus élmény! Már abból is rengeteget tanulhattam, ha figyeltem őket munka közben.

Itt a szeptember kezdődik a színházi évad, és az egyetemen is megkezdődik az utolsó éved. Mi vár rád a következő hónapokban?

Az RS9 Színházban Frederico García Lorca Vérnász című drámáját próbálom, amelyben a Vőlegény szerepét játszom, Maday Gábor rendezésében. Október 4-én lesz a bemutató. Itt, még havonta egyszer színpadra kerül a Nimfománia című dráma, amit 2016-ban mutattunk be. A Cervinusban már nyár elején elkezdtük Varga Viktor rendezésében próbálni Moliére Tartuffe című vígjátékát, ebben Tartuffe alakját fogom színpadon megformálni. A közönség szeptember 19-én délután, 20-21-én este láthatja. A Cervinus Teátrumban még ebben az évben az Imádok férjhez menni című előadásban játszom, amit Dósa Zsuzsa rendez majd. A Színművészeti Egyetemen a vizsgaelőadásomra készülök. Szűcs Zoltán Megálló című kétszemélyes darabját választottuk, partneremmel Némedi Árpáddal, a rendező Markó Róbert lesz. Fóton, a Muharay Színházban A mi osztályunk című drámában veszek át egy szerepet, a rendező Gulyás Hermann Sándor. A Muharay Színházat Szurdi Miklós hozta létre.

János szeretettel gratulálok a díjhoz, sok sikert kívánok minden munkádhoz a Newjság, és a magam nevében. Örömmel látom, hogy máshol is sokszínű feladataid vannak, és úgy érzem, számodra kihívást jelentenek. De nagyon várjuk, hogy itt, Szarvason is színpadon láthassunk, hiszen a Cervinus Teátrum nézői szeretnek, elismerik munkádat!

Köszönöm, hogy leültél velem beszélgetni!

Galambos Edit

Forrás: newjsag.hu

Fotó: Lipták Szabolcs / A-TEAM

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 23. 11:50, szerda | Belföld

A balatoni vízeresztéssel egyidőben hajók kelnek át a Sió-csatornán

Két évig közlekedési zárlat lesz a vízszintszabályozó műtárgyak átépítése miatt.

2019. Október 23. 09:57, szerda | Belföld

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján szerda reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

2019. Október 23. 05:00, szerda | Belföld

Több helyen még mindig egészségtelen a levegő

Nyíregyházán és Szegeden továbbra is egészségtelen a levegő a magas szállópor-tartalom miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ kedden a Facebook-oldalán.

2019. Október 23. 05:00, szerda | Belföld

Több mint 2 fokkal dőlt meg a napi melegrekord

Több mint 2 fokkal dőlt meg a melegrekord kedden - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.