Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Szeptember 17. 14:00, szombat | Életmód
Forrás: V-igenyesferfi.hu, Czanik Krisztián

TIPPEK A BIZTONSÁGOS ÉS HATÉKONY ŐSZI, SZABADTÉRI EDZÉSEKHEZ

TIPPEK A BIZTONSÁGOS ÉS HATÉKONY ŐSZI, SZABADTÉRI EDZÉSEKHEZ

Az ősz olyan, mint egy új év kezdete, ráadásul sokan ilyenkor szánják rá magukat arra is, hogy életmódot váltsanak. Változtatnak a táplálkozási szokásaikon és elkezdenek mozogni, tornázni, edzőterembe járni.

Az ősz számos lehetőséget kínál. Az egyre hűvösebb napokkal, felkészíthetjük a szervezetünket a téli edzésekre! A szabadtéri sportokról ugyanis ősszel, a hűvösebb időben sem kell lemondani, csak a szervezet hozzászoktatása és a réteges öltözködés a lényeg. Attól függően, hogy a céljaink érdekében milyen sportot választunk, egy-két kivétellel szinte bármilyen körülmény alkalmas lehet.

3+1 Tipp az őszi, szabadtéri edzésekhez

1. Hidegebb időben vegyünk fel egyel több réteget, vagy válasszunk vastagabb ruhadarabokat.

2. A testtel érintkező ruházat legyen nedvesség elvezető, úgynevezett technikai aláöltözet.

3. Mellőzük a pamut pólót, mert ha megállunk futás, mozgás közben, a nedvességet magába szívó pamut – különösen, ha nem öltöztünk rétegesen -, a párolgással azonnal elkezdi a hőelvonást, ami könnyen, megfázáshoz vezethet! (Ebben lehet segítségünkre a Columbia OMNI-WICK EVAP, mely egy vizuálisan is érzékelhető karbonszálas izzadságelvezető technológia, amit a lélegző membrán sokkal hamarabb képes a héjon keresztül kipárologtatni.)

4. A sapka is nélkülözhetetlen a hideg időben való futásnál, mivel testünk hőleadásának jelentős része (kb. 30-40 %), a fejen keresztül történik.
Futni lehet a szabadban és egy konditeremben is. A hangsúly a kényelmes ruhán és futócipőn kívül, az alapos bemelegítésen és a testsúlyunkhoz igazított, helyesen megválasztott tempón van. Ha a szabadban szeretnénk futni és lehetőségünk is van rá, ne túl kemény és ne túl gödrös terepet válaszzunk, mert megnő az ízületek és az izmok sérülésveszélye. Az aerob edzést, például a futást, anaerob, például súlyzós edzéssel is kiegészíthetjük, viszont ezt a mozgásformát érdemes a bemelegítést követően, az aerob edzés előtt elvégezni, így ez már egy komplett, a teljes testet megdolgoztató programnak minősül.

Alakformáló, erőszint növelő edzéseket, szintén végezhetünk a szabadban és konditeremben, gépek között egyaránt. Természetesen a gépekkel, hozzáértő edző segítségével, sokkal hatékonyabban, változatosabban és biztonságosabb körülmények között, időjárástól függetlenül formálhatjuk az alakunkat.
Ha a szabadban, a friss levegőn akarunk tornázni, gépek hiányában gumiszalagra vagy kézi súlyzóra, esetleg az udvaron, a fára erősített multifunkciós hevederre lesz szükségünk. A bemelegítést természetesen itt sem hanyagolhatjuk el, hiszen nem lehet anélkül biztonságosan edzeni, hogy felkészítenénk az izmokat az előttünk álló terhelésre. Az edzést mindig kövesse egy kis nyújtás, hogy az izmok rugalmasságával tovább csökkentsük a sérülésveszélyt, mert nincs annál rosszabb, mint amikor valaki valamilyen sportsérülés miatt, akár hónapokra is kiesik a mozgásból, rosszabb esetben még a munkából is.

A biztonságos és hatékony, őszi, szabadtéri edzés másik lényeges momentuma, a helyesen megválasztott öltözék. Egy öt fokos hőmérséklet csökkenés, már meghatározó az öltözködésben is. Használjuk bátran az új és korszerű fejlesztésű technológiákat, például a COLUMBIA sportruházatát, melyek viselőiket védik, szárazon és melegen tartják.

Az OMNI-HEAT egy hőtükrös technológia, mely belül tartja a test által termelt hőt, a keletkező párát, izzadságot pedig kivezeti. Ősszel gyakran esik az eső, mely megfelelő öltözék nélkül, akár félbe is szakíthatná a már korábban megkezdett sporttevékenységet.

Az OMNI-SHIELD termékek viszont ellenállnak az esőnek, lepergetik a folyékony szennyeződéseket, vagy az OMNI-DRY, mely egy ultralélegző membrán, ezért kimagasló vízálló és izzadtságkezelő képességgel rendelkezik. A szeles időjárás, tovább fokozhatja a hidegérzetünket, ezért olyan dzsekit, mellényt öltsünk magunkra, amely légáteresztő képességgel rendelkezik, és a szél ellen is védelmet nyújt! Ilyen az OMNI-WIND BLOCK technológia, mely lélegző képességet biztosít azok számára, akiknek egy intenzívebb sporttevékenység közben nagyon fontos, hogy a szél ne hatoljon be, viszont a termékek belsejében keletkező pára minél gyorsabban kijuthasson, biztosítva a komfortos, száraz viseletet.

Én személy szerint, a hétköznapokban és az edzéseken, a Columbia sportruházatát használom, melyek itt érhetőek el: www.dockyard.hu.
Ne feledjük, hatékonyan és eredményesen edzeni, mozogni, csak kipihent állapotban, biztonságos körülmények között, néhány alapvető szabály betartása mellett lehet!

Fotó: Nagy Lajos Zoltán
Ruha: Columbia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.