Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Június 12. 11:55, szerda | Életmód
Forrás: neon.hu

Tippek, hogy több pénzed legyen

Tippek, hogy több pénzed legyen

Túl sokat költesz? Nem tudsz spórolni? Folyton irigykedsz másokra? Van néhány tipp, ami segít változtatni a hozzáállásodon.

1. Írd meg pénzügyi önéletrajzodat.

Ha megfigyeled, átgondolod és megírod a pénzzel kapcsolatos tapasztalataidat, rengeteget tanulhatsz és fejlődhetsz. Persze első blikkre egyszerűnek tűnik mindez: "Csóró voltam, lett pénzem, aztán megint elköltöttem". Pedig a dolog ennél jóval többről szól. Milyen emlékeid vannak a pénzről gyerekkorodból? Mondogatták a szüleid, hogy "nincs pénzünk", "spórolni kell", "nem lehet jól élni, ha tisztességesek maradunk"? Kaptál zsebpénzt, amit magadnak kellett beosztania, vagy a szüleid inkább mindent megvettek neked? Tudtál félretenni vagy szépen elverted a pénzed apróságokra? Észrevetted már, hogy akkor vásárolgatsz, ha szomorú vagy? Ha mindezt átgondolod és őszintén megírod magadnak, felfedezed a pénhez való viszonyod alapköveit. Ez az első lépés a változáshoz.

2. Vezess listát a kiadásaidról és a bevételeidről.

Talán kicsit szöszölősen hangzik, én is vonakodva fogtam bele. Ugyanakkor elképesztő pénzügyi önismeretre tehetsz így szert: hónapokon keresztül láttam, hol folyik ki a pénz a kezeim közül. Nálam például a kaja a gyenge pont, imádok jó helyeken jókat enni, inni. Miután felfedeztem, hogy sokszor napi 3 ezer Ft is elmegy az étkezésre, elhatároztam: napi maximum 1500 Ft-ban maximalizálom az ennivalóra költött pénzt, és igyekszem akciós termékeket vásárolni, amiből olykor főzök is. Most már ott tartunk, hogy havi 40 ezer Ft-nál többet nem költök készételre és alapanyagok megvásárlására, ami igazán pozitív fejlemény. (Könnyebb dolguk van persze azoknak, akik nem egyedül élnek, elvégre a nagy kiszerelésű csomagok személyre lebontva mindig olcsóbbak, és nem is romlanak rátok.) A te kezedből hol folyik ki a pénz?

3. Ismerd be, ha gondjaid vannak...

Oké, itt persze még nincs arról szó, hogy rögtön pszichológushoz kéne fordulnod, csak mert nem tudsz spórolni vagy képtelen vagy megkérni másoktól a munkád árát (a szerencsejáték-függőségnél vagy a shopping-mániánál már érdemes elgondolkozni...). Viszont a legjobb, ha azonosítod a problémát, és beismered,hogy az adott területen bizony van még mit tanulnod. Semmi esetre se hibáztasd magadat: lehet, hogy nem volt senki, aki példaképed lehetett volna a pénzzel való viszonyod kialakulásakor. A szüleid talán gyűlölték a pénzt vagy éppen szórták, ezért te is ezt a mintát vettedát. Semmi baj! Sosem késő ezen változtatni.

További tippek ..

Címkék: pénz, tipp

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.