Városlista
2023. október 3, kedd - Helga

Hírek

2012. Január 05. 14:17, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Titokzatos kór: a fejük is rángatózni kezd, majd elájulnak

Titokzatos kór: a fejük is rángatózni kezd, majd elájulnak

Rejtélyes fejrángásos megbetegedés okát szeretnék kideríteni az ugandai hatóságok; a kór következtében már 60 ember meghalt, 3 ezren pedig szenvednek a tünetektől.

A betegeknek folyamatosan remeg a kezük, majd hevesen rángatózni kezd a fejük, végül elájulnak. Az orvosok és a kormányzati tisztviselők eddig sem a betegség okát, sem pedig a megbetegedés módját nem tudták tisztázni. Az adatok szerint a titokzatos betegségben főként 5 és 15 év közötti, észak-ugandai gyerekek és fiatalok érintettek. Helyi sajtóbeszámolók szerint a betegség az elmúlt két évben már 60 ember halálát okozta.

Mint arról Rukia Nakamatte minisztériumi szóvivő a dpa német hírügynökségnek beszámolt, vizsgálatot indítottak a rejtélyes betegség okainak kiderítésére, az eredményeket a következő hetekben nyilvánosságra hozzák.

Nem zárható ki, hogy a kór kialakulása azokra a mérgező anyagokra vezethető vissza, amelyeket az Úr Ellenállási Hadserege (Lord's Resistance Army, LRA) elnevezésű szervezet gerillái vetettek be a kormánnyal szemben 1987 óta folytatott véres harcaikban az ország északi részén. A szervezet több tízezer ember haláláért, megerőszakolásáért, megcsonkításáért és megkínzásáért felelős.

Címkék: Rukia Nakamatte, Uganda

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 03. 07:35, kedd | Külföld

Újabb ukrán ellentámadás indulhat októberben

Az ukrán hadsereg októberben újabb ellentámadást indíthat, ugyanis csapatösszevonásokat hajt végre Orihove és Vuhledar közelében - jelentette ki Gyenyisz Pusilin a \"Donyecki Népköztársaság\" vezetője.

2023. Október 02. 12:50, hétfő | Külföld

Az elektromos járművek globális eladása 49 százalékkal nőtt az idei első fél évben

Világszerte 6,2 millió elektromos járművet (EV) értékesítettek az idei első fél évben, ami 49 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit - áll a Canalys szingapúri piackutató cég jelentésében.

2023. Október 02. 06:00, hétfő | Külföld

Legkevesebb tizenhárman meghaltak egy spanyolországi diszkótűzben

Az először közölt hatról tizenháromra nőtt vasárnap délutánra a délkelet-spanyolországi Murciában történt diszkótűz halálos áldozatainak száma.