Városlista
2020. szeptember 24, csütörtök - Gellért

Hírek

2020. Január 27. 16:05, hétfő | Külföld

Tíz éves az iPad

Tíz éves az iPad

Tíz évvel ezelőtt mutatta be Steve Jobs az iPadet, mellyel forradalmasította a felhasználói elektronikai ipart.

Az új terméket eleinte csak egy fantáziátlan „nagy iPhone-nak” gúnyolták, ám az eladási számok már az első hónapban túlszárnyalták az elvárásokat.

Steve Jobs 2010. január 27-én az Apple különleges rendezvényén lépett fel a színpadra, hogy bemutassa pályafutásának és egyben a fogyasztói elektronika történetének egyik legfontosabb mérföldkövét. A Mac már évtizedekkel korábban piacra került, míg az iPhone csak néhány évvel az új termék bemutatója előtt jött ki. Ennek ellenére a rendhagyó eseményen Jobs bejelentette, jut még hely egy másik eszközkategóriának palettán – írta az imore.com.

„Az iPad a legfejlettebb technológiánk egy varázslatos és forradalmi eszközbe sűrítve, hihetetlen áron. Egy teljesen új eszközkategóriát hoz létre és határoz meg, amely sokkal intimebb, intuitívabb és szórakoztatóbb módon köti össze a felhasználókat az alkalmazásokkal és tartalmakkal, mint valaha” – mondta az új termék bemutatásakor az Apple egykori vezérigazgatója.

A „nagy iPhone-ból” nagy durranás lett

Kezdetben úgy tűnt, hogy még az Apple sem tudja, hogy mi is pontosan az iPad. Tisztában voltak azzal, hogy hatalmas potenciál rejtőzik az eszközben, de akkor még nem volt konkrét elképzelés a jövőjét illetően.

Fokozatosan dobták piacra. A wifiverziót 2010. április 3-án, a Wifi + 3G-s változat április 30-án került a polcokra az Egyesült Államokban, míg a nemzetközi bevezetésre május 28-án került sor.

Bár néhányan az iPadet „fantáziátlannak” és csak egy „nagy iPhone-nak” tartották, kiderült, hogy pont a következetesség és az iPhone tulajdonságainak maximalizálása volt az Apple célja. Walt Mossberg, a Wall Street Journal újságírója egészen odáig ment, hogy kijelentette: a tech óriás új terméke akár ki is végezheti a laptopokat a piacon.

„Úgy gondolom, hogy az Apple ezzel a gyönyörű, új, érintőképernyős eszközzel alapvetően változtathatja meg a hordozható számítógépek világát, sőt, a laptop elsőrendű pozícióját is megingathatja” – írta Mossberg.

Az egymilliós határt 28 nap alatt érték el

Az Apple több mint 300 ezer iPadet értékesített az első hétvégén, míg május 3-ig – a Wifi + 3G-s modell bevezetése után – az eladott termékek száma elérte az egymilliót.

„Egymillió iPad 28 nap alatt – ez kevesebb mint a fele annak a 74 napnak, melyre az iPhone készüléknek szüksége volt, hogy elérje ezt az eladási számot. A kereslet továbbra is meghaladja a kínálatot, ezért keményen dolgozunk annak érdekében, hogy ezt a varázslatos terméket még több ügyfél kezébe eljuttassuk” – írta akkoriban az Apple.

Amikor az cég 2011 áprilisában – az iPad 2 miatt – megszüntette az első generációs iPad készülékek gyártását, az értékesített termékek száma meghaladta a 15 millió darabot. Ezzel nem csak az iPhone-ok első éves statisztikáit szárnyalta túl, de eladási számokban a valaha értékesített összes többi táblagépet is maga mögé utasította. Az App Store-ban 65 ezer iPad-re optimalizált alkalmazást kínáltak, ami – mint később kiderült – még csak a kezdet volt…

Mára már létezik kiesebb méretű iPad Mini és nagyobb kiadású iPad Pro is, míg az eredeti készülékből jelenleg a hetedik generációt árulják a boltokban. Az eszközhöz olyan kiegészítőket készítettek, mint az Apple ceruza, vagy az okos billentyűzet, mellyel az iPad a laptopot is helyettesítheti.

Az Apple iPad evolúciója az elmúl tíz évben:

2010 – Apple iPad

2011 – Apple iPad 2

2012 – Apple iPad 3

2012 végén – Apple iPad 4, Apple iPad Mini

2013 – Apple iPad Air, Apple iPad Mini retinakijelzővel

2014 – Apple iPad Air 2, Apple iPad Mini 3

2015 – Apple iPad Pro, Apple iPad Mini 4

2016 – Apple iPad Pro 9.7

2017 – Apple iPad, Apple iPad Pro 10.5, Apple iPad Pro 12.9

2018 – Apple iPad, Apple iPad Pro 12.9

2019 – Apple iPad Air

Forrás: hirado.hu

Fotó: EPA/John G. Mabanglo

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 24. 05:00, csütörtök | Külföld

Lelőhetett egy orosz harci gép egy másikat gyakorlat közben

Egy másik orosz harci gép lőhette le véletlenül azt a SZU-30-as vadászbombázót, amelyik kedden zuhant le Tver megyében - közölte szerdán a TASZSZ a régió mentőszolgálataira hivatkozva.

2020. Szeptember 23. 16:09, szerda | Külföld

Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót

A koronavírus-világjárvány miatt törölte a december 10-i hagyományos stockholmi Nobel-díjátadó ünnepséget is a Nobel Alapítvány.

2020. Szeptember 23. 14:00, szerda | Külföld

Vádat emeltek a Trumpnak ricines levelet küldő kanadai nő ellen

New York államban kedden délután vádat emeltek a Donald Trump amerikai elnöknek halálos mérget, ricint tartalmazó levelet küldő kanadai nő ellen.

2020. Szeptember 23. 12:05, szerda | Külföld

Trump rendeletet írt alá egyes érzékenyítő tanfolyamok tilalmának kiterjesztéséről

Donald Trump amerikai elnök kedden este rendeletet írt alá, amellyel kiterjesztette egyes érzékenyítő tanfolyamok tilalmát.