Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2010. November 18. 14:29, csütörtök | Kék hírek
Forrás: HírTV

Tízedével csökkent a balesetek száma

Tízedével csökkent a balesetek száma

Tíz százalékkal kevesebb személyi sérüléses közlekedési baleset történt a hazai utakon az idei év első 9 hónapjában, mint tavaly ugyanekkor - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából.

A halálos balesetek száma 16 százalékkal, a súlyos sérüléssel járóké 12 százalékkal csökkent az első három negyedévben a tavalyi adatokhoz képest. A KSH szerint 2000 és 2006 között emelkedett a balesetek száma, a trend azóta csökkenő irányú. Idén az első 9 hónapban több mint 12 ezren sérültek meg közúti balesetben, ezek 69 százaléka lakott területen belül történt. A balesetekben 535-en haltak meg, a súlyos sérültek száma több mint 4 ezer, a könnyű sérülteké több mint 11 ezer volt. Minden második halálos áldozat vétlen volt. A gyorstájékoztató szerint a meghalt gépkocsi-vezetők fele, az elöl ülő utasok 36 százaléka, és a hátul ülő utasok 65 százaléka nem használta a biztonsági övet.

A balesetek 60 százalékát személygépkocsik, 12 százalékát kerékpárosok, 9 százalékát tehergépkocsik, 5 százalékát pedig segédmotorosok okozták, a többi jármű részesedése alig érte el a 6 százalékot. Az ütközések 93 százaléka a járművezetők hibájából történt, a legnagyobb arányban a megengedettnél gyorsabb tempó miatt, de az ilyen esetek száma is 7 százalékkal csökkent.

A balesetek 12 százalékában játszott szerepet az alkohol, ugyanakkor az ilyen esetek száma ötödével csökkent az előző időszakhoz viszonyítva. A régiós bontás tekintve mindenütt kevesebb baleset volt, kivéve a Nyugat-Dunántúlt és a Dél-Alföldet, ahol az előző évivel azonos szinten maradt a szám. (rá)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.