Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Június 10. 09:09, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Tízéves mélyponton a munkajogi perek száma

Tízéves mélyponton a munkajogi perek száma

Bár 2011-ben a helyi bíróságokra érkező munkaügyi perek száma a 22 ezret is meghaladta, az elmúlt tíz évben tavaly indult a legkevesebb munkaügyi per.

Ez derül ki az Ügyvédbróker.hu legutóbbi elemzéséből, amelyben a munkajogi perek számának alakulását, valamint egyes típusainak előfordulási gyakoriságát vizsgálták.
2011-ben a helyi munkaügyi bíróságokra beérkezett munkaügyi perek harmadát a társadalombiztosítási határozat felülvizsgálásával kapcsolatos esetek alkották. Bár az elmúlt három évben a legnagyobb mértékű visszaesés e területen jelentkezett, az ügyek száma tavaly így is megközelítette a nyolcezret.
Az átlagosnál gyakrabban például Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar vagy Komárom-Esztergom megyében, ritkábban pedig a fővárosban, Pest, Bács-Kiskun, Somogy és Veszprém megyében indítottak pert a társadalombiztosítási határozatok felülvizsgálata kapcsán.
A munkabérrel és egyéb anyagi juttatásokkal, valamint a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos eljárások a munkaügyi perek 25-25 százalékát alkották 2011-ben, arányuk az elmúlt három évben folyamatosan nőtt.
A munkabért és egyéb anyagi juttatásokat érintő munkaügyi perek az átlagosnál gyakoribbak voltak Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy és Vas megyében, kevesebb megkeresés érkezett például Baranya, Tolna vagy Zala megyéből.
Tavaly a munkaügyi perek fennmaradó részét, 16 százalékát olyan eljárások tették ki, mint például a közigazgatási határozatok, fegyelmi felelősség, vagy a munkáltató, munkavállaló anyagi felelősségének felülvizsgálata - olvasható az Ügyvédbróker.hu közleményében.
Az Ügyvédbróker.hu emlékeztet arra, hogy a munkaügyi perek száma 2005-ig folyamatosan nőtt - 2005-ben a 32 ezret is meghaladta -, 2005 és 2008 között csökkenő tendenciát mutatott, 2010-ig ismét nőtt, majd 2011-re a közel 10 évvel korábbi szintre csökkent.
Tavaly a munkajogi perek az összes helyi bíróságra érkező esetek közel 6 százalékát adták. Míg 2010-ben ezer lakosra 2,68, 2009-ben pedig 2,5 munkajogi per jutott, tavaly ez a szám 2,29-re csökkent.
A felmérés alapjául szolgáló adatok két forrásból származnak: egyrészt a helyi munkaügyi bíróságok a per tárgya szerint nyilvántartást vezetnek területi (megye szerinti) bontásban, másrészt az Ügyvédbróker.hu rendszerében a feladott ügyvédkeresések során az egyes munkajogi esettípusok is elkülönülnek, ezáltal pontosan mérhető adatok állnak rendelkezésre - hangsúlyozza a portált üzemeltető Ügyvédbróker Kft. a közleményben.

Címkék: Gazdaság-munkajog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal