Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Június 20. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Átjátszó állomás miatt akarják perelni a Vodafone-t a gyöngyössolymosiak

Átjátszó állomás miatt akarják perelni a Vodafone-t a gyöngyössolymosiak

Pert akar indítani a Heves megyei Gyöngyössolymos lakóinak egy csoportja a Vodafone ellen azért, hogy a társaság a község lakóövezetétől távolabb állítsa fel mobilinternet átjátszó állomását

- tájékoztatta kedden az MTI-t a gyöngyössolymosiak képviselője. A Vodafone szerint a tornyok és mobilhálózati berendezések esetében a magyarországi szolgáltatók szigorúan betartják az egészségügyi határértékeket is tartalmazó előírásokat.

Az MTI információi szerint az állomás jelenleg nem üzemel, mert június 15-én, eddig ismeretlen okból, kigyulladt az a magántulajdonban lévő épület, amelyen elhelyezték.
Himer Csilla, a gyöngyössolymosiak szószólója az MTI-nek elmondta, azt is el akarják érni, hogy megváltozzon az egészségügyi határértéket meghatározó törvényi szabályozás, illetve független szakértő vizsgálja meg az átjátszó által kibocsátott sugárzás hatását.
Elmondta: a társaság a lakossági tiltakozások ellenére telepítette közvetlenül a lakóházak közelébe, azoktól mintegy 50 méterre az adóberendezést, amivel szerintük közvetlenül veszélyezteti az ott lakók egészségét. Hozzátette: bár a hatályos törvények szerint a megállapított egészségügyi határértékeken belül van a kibocsátott sugárzás mértéke, az a véleményük, hogy ezek a határértékek messze vannak attól, amelyek még valóban garantálnák az egészség megóvását.
Kifejtette, a falubeliek már most is rendszeresen panaszkodnak álmatlanságról, fejfájásról, szédülésről, hányingerről, a krónikus betegek állapotromlásról.
A gyöngyössolymosiak felkérésére Gyűrűsi József bioenergetikus szakértő megállapította, hogy a berendezés nem 360 fokban szórja a jelet, hanem "a lakóépületeken keresztül tolja végig a sugárzást".
A lakók, főként a Kishegyen élők, pertársaság alapításába fogtak, hogy jogi úton kényszerítsék ki: a Vodafone szabályosan, a falu lakóinak egészségét védő módon állítsa fel az adót a lakott területektől legalább 1,5 kilométerre.
A Vodafone sajtóosztályának képviseletében Kormos Dalma az MTI érdeklődésére közölte: a Magyarországra telepített tornyok, mobilhálózati berendezések szigorúan alkalmazkodnak az európai és magyar egészségügyi határértékeket is tartalmazó előírásokhoz, biztosítva ezzel a legmagasabb színvonalú technológiai szolgáltatást. Jelenleg minisztériumi rendelet szabályozza a lakosságra vonatkozó, egészségügyi határértékeket is tartalmazó előírásokat.
Kifejtette: hivatalos mérést az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet jogosult végezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során