Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Szeptember 05. 15:13, szerda | Belföld

Több ezer általános iskolást lát vendégül a Fővárosi Nagycirkusz

Több ezer általános iskolást lát vendégül a Fővárosi Nagycirkusz

Mintegy ötezer elsős általános iskolást látnak vendégül szerdától péntekig a Fővárosi Nagycirkuszban a Repülőiskola című előadásokon.

Az Elsősök Csodaországban című program a cirkuszművészet eszközeivel segít eligazodni a gyerekeknek új világukban az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Jövő Cirkusza Alapítvány közreműködésével.

"A programot egyébként már tíz éve alkalmazzák sikerrel az oroszországi Izsevszkben. A családok évében különösen fontos, hogy a gyerekeket nevelő szülők és pedagógusok jó munkakörülmények között, vidáman indítsák a tanévet, civil szervezetek, intézmények sorakoztak fel a közös cél támogatására" - tájékotatott Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Az Elsősök Csodaországbant hagyományteremtő szándékkal indítják, a tervek szerint ezentúl minden iskolai év elején megszervezik.

Kardos Kata, a MACIVA cirkuszpedagógiai koordinátora hangsúlyozta, hogy két éve tartanak a Fővárosi Nagycirkuszban általános és középiskolásoknak rendhagyó tananyagalapú órákat, amelyek gyakorlati módszerekkel segítik az iskolai anyag elsajátítását.

"Az Elsősök Csodaországban program legfontosabb célja, hogy az egymással még csak ismerkedő elsősök könnyebben tudjanak egymással barátkozni, társakat találni, kapcsolatokat építeni" - nyilatkozta Kardos Kata.

A szeptember 5-től 7-ig látható előadás a Fővárosi Nagycirkusz hónapok óta futó, Atlantic Flight című előadására épül, amely egy légitársaság életét mutatja be.

Ezt hangolták át az iskolakezdés témájára artistákkal, állatprodukciókkal és más különlegességekkel.

Greifenstein János, a Repülőiskola című előadás rendezője kiemelte, porondra lépnek a Baross Imre Artistaképző diákjai is számos orosz cirkuszművész mellett. Murad Abdullaev, az előadás producere pedig azt fejtegette, hogy az iskolakezdés egy új élet, egy új tudás megszerzése felé tett első lépés, és ebben a bizalom, a pontosság például olyan kulcsszavak, amelyek a cirkuszművészetben is alapvetőek.

Donnert Márta, a Jövő Cirkusza Alapítvány elnöke arról is beszélt, hogy minél több helyen akarják népszerűsíteni a cirkuszművészetet, minél fiatalabb gyerekek számára.

Forrás: origo.hu

Képek: Talán Csaba

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.