Városlista
2020. február 28, péntek - Elemér

Hírek

2017. Január 25. 10:04, szerda | Belföld
Forrás: mti

Több helyen javult a levegő minősége

Több helyen javult a levegő minősége

Szerdára az országban többfelé mérséklődött némileg a légszennyezettség,

de a legtöbb településen - köztük a fővárosban - így is egészségtelen, északkeleten pedig továbbra is veszélyes a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) térképén szerdán délelőtt Eger, Nyíregyháza, Miskolc, Putnok, Kazincbarcika és Sajószentpéter szerepelt a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.

Tizenöt település - Budapest, Vác, Esztergom, Dorog, Tatabánya, Tököl, Dunaújváros, Győr, Szengtotthárd, Szeged, Szolnok, Debrecen, Oszlár, Hernádszurdok és Salgótarján - levegőjét minősítették egészségtelennek.

Emellett az OKK térképén szereplő többi települést a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölték szerdán.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Továbbra is számos településen - köztük Budapesten - van érvényben a szmogriadó valamely fokozata.

A fővárosi önkormányzat szerdára virradó éjjel kiadott közleményében azt írta: továbbra is indokolt a riasztási fokozat és a gépjárműforgalom korlátozásának fenntartása Budapesten.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a fővárosi légszennyezettségi előrejelzésében azt írja, hogy kedvezőtlen az időjárási helyzet a levegőszennyezettség szempontjából. Napközben néhány órára akár jelentősen csökkenhetnek a koncentrációértékek, de estétől ismételten (jelentős) romlás valószínű - írták, de megjegyezve: "mindez nagymértékben függ a felhőzet felszakadozástól, csökkenésétől esetleg annak elmaradásától".

Az országos előrejelzés szerint az Északi-középhegység térségében, a főváros környékén és az Észak-Alföldön változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, csak kisebb körzetekben maradhat meg tartósan a zúzmarás köd. A Dunántúl nyugati és déli részén folytatódik a borult, párás, foltokban ködös idő. A Nyugat-Dunántúlon és a Tiszántúlon helyenként megélénkül az északi szél.

Címkék: levegő, szálló por, szmog

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 27. 20:06, csütörtök | Belföld

Megtalálták a 2020 önkéntest Európa legnagyobb passiójátékára

Hamvazószerdára sikerrel zárult a Passió2020, április 4-én 15.00 és 19.00 órai kezdettel, a Papp László Budapest Sportaréna küzdőterén megrendezésre kerülő előadás önkéntes szereplőinek toborzása.

2020. Február 27. 17:42, csütörtök | Belföld

Koronavírus gyanúja miatt mentek ki a mentők egy budapesti kaszinóhoz

Szerda este mentők vonultak ki egy budapesti kaszinóhoz koronavírus-gyanú miatt.

2020. Február 27. 17:28, csütörtök | Belföld

Vissza akarnak élni az egyházi iskolák nevével

Címében és tartalmában is megtévesztő állásfoglalást juttattak el több egyházi iskolába az oktatás helyzetével kapcsolatban.

2020. Február 27. 16:18, csütörtök | Belföld

Koronavírus: Felhívást kaptak az oktatási intézmények

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtöki közleményében arra kérte a koronavírus miatt az egyetemeket és a szakképző iskolákat, hogy ne szervezzenek tanulmányutakat, kirándulásokat Olaszországba.