Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Szeptember 11. 07:25, szerda | Belföld
Forrás: mti

Több időbe telhet majd a szavazatszámlálás az októberi választáson

Több időbe telhet majd a szavazatszámlálás az októberi választáson

Azokban a szavazókörökben, ahol sok lesz a nemzetiségi szavazó, lassabban mehet a szavazás és sok időt vehet el a szavazólapok szétválogatása, így később kezdődhet meg az eredmények közlése

- mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke egy háttérbeszélgetésen. Pálffy Ilona emlékeztetett arra, hogy a nemzetiségi választásokat egy napon tartják a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával október 13-án. Az idei választás újdonsága, hogy a nemzetiségi választópolgárok nem külön nemzetiségi szavazókörben voksolnak, hanem a lakóhelyük szerinti szavazókörben adják le szavazatukat nemzetiségük önkormányzatainak tagjaira, ugyanott, ahol a polgármesterre és a képviselőkre szavaznak.

Hozzátette: a voksolásban csak az vehet részt, aki szeptember 27-éig felveteti magát a nemzetiségi névjegyzékbe, ezt eddig mintegy 280 ezren tették meg.

Elmondta: a nemzetiségi választópolgárok egyszerre választják meg nemzetiségük települési, területi (megyei vagy fővárosi), valamint országos önkormányzatát, erre három külön szavazólap szolgál majd. A szavazás lebonyolítását nehezíti, hogy a nemzetiségi választópolgárok listája a nemzetiségi névjegyzékben lesz. A nemzetiségi választás szavazólapjai a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében zöld színűek lesznek, és azokat zöld színű borítékba kell tennie a választóknak. A borítékot pedig mindenképpen le kell zárnia a választónak, mert a lezáratlan borítékban lévő, valamint a borítékon kívül található szavazólapok érvénytelenek.

A nemzetiségi választó akár hat szavazólapot is kaphat október 13-án: hármat a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására (egyet a polgármesterre, egyet a képviselő-testület tagjaira, egyet pedig a megyei közgyűlésre, illetve a fővárosban a főpolgármesterre), hármat pedig a nemzetiségi szavazásra (települési, területi és országos önkormányzat). Emiatt számítani kell arra, hogy azokban a szavazókörökben, ahol sok a nemzetiségi szavazó, lassabban mehet majd a voksolás - tette hozzá az NVI elnöke.

Mindezeken túl a szavazatszámláló bizottságokra is a korábbinál nagyobb teher hárul: a szavazás lezárta után szét kell válogatniuk a nemzetiségi választás lezárt borítékjait a polgármester- és képviselő-választás szavazólapjaitól, csak ezt követően bonthatják fel a fehér borítékokat és számlálhatják össze a polgármester- és képviselő-választás szavazólapjait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.