Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Február 27. 12:08, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - fotók: police.hu

Több magyar szervezet is segítséget nyújt az ukrajnai menekülteknek

Több magyar szervezet is segítséget nyújt az ukrajnai menekülteknek

A Mathias Corvinus Collegium (MCC), a Budapest Bike Maffia, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) is segítséget nyújt az ukrajnai menekülteknek.

Az MCC szombati, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az intézmény tanulói közül 97-en tanulnak a beregszászi Fiatal Tehetség Programban (FIT). Több diák, oktató és a családjuk Magyarországon biztonságban van, de sokan Ukrajnában maradtak - írták, kiemelve: az intézmény Magyarországon ellátást nyújt a munkatársaknak, diákoknak és valamennyiük családjának, az Ukrajnában tartózkodóknak pedig segélycsomagot állít össze.

Mindenben próbálják segíteni a kárpátaljai MCC-s diákokat, mindenkivel felveszik és tartják a kapcsolatot - tették hozzá.

Tudatták azt is, hogy az intézmény elindítja kárpátaljai segítségnyújtó programját: lakhatásuk biztosítása, mindennapi életük megszervezése mellett, mentális segítséget is nyújtanak a diákoknak.

Az MCC továbbá várja őket magyarországi központjaiban a FIT-es foglalkozásokon, az intézmény tanulói és munkatársai pedig önkéntes programot indítottak: már a héten elkezdődött az adománygyűjtés, és közös imádságot is szerveznek - írták.

A Budapest Bike Maffia arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az Age of Hope-pal összefogva közös adománygyűjtést szerveztek, amelynek eredményeként nyolc kisbusz, egy teherautó és nyolc személyautó indult el adományokkal megpakolva az ukrán-magyar határhoz.

A szervezet a pénteki felhívásban azt írta, hogy a tervek szerint a határnál naponta több száz adag ételt készítenek, és teát főznek, ezért leginkább szendvicsekre, vitaminokra, gyümölcslevekre, tisztálkodószerekre, takarókra és izolációs fóliákra van szükség.

A felhíváshoz több ezer ember csatlakozott, egyszerre 150-200 ember dolgozott az átvevőponton, és hírességek is segítettek - áll a közleményben.

A Magosz a közleményében azt írta, hogy adománygyűjtést indított a Magyarok Kenyere Alapítvánnyal közösen a menekültek segítésére. A pénzadományokat a 10405004-00012345-00000003-os számlaszámra, háborús menekültek megjelöléssel lehet küldeni, az összegyűlt pénzt az ukrajnai menekültek ellátására juttatják el.

A szövetség gazdaköri tagjai emellett saját termékeikkel személyesen is segítenek a magyar-ukrán határon, Vásárosnaményban és Beregsurányban, vasárnap pedig a határra érkezik Jakab István, a Magosz elnöke is - ismertették.



A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) közleménye szerint egy magánegészségügyi szolgáltatócsoport TritonLife Ukrajna Segélyalapot hozott létre, amelynek összege 40 millió forint, az alap felhasználását pedig a NOE végzi.

A program az egyesület minden Magyarországon fő-, részmunkaidőben, vagy bármilyen közreműködői jogviszonyban az egészségügyben dolgozó kollégája rokonainak elérhető, akik igazoltan a jelenlegi Ukrajna területéről származnak, onnan települtek át, magyar állampolgársággal rendelkeznek, és a kint maradt hozzátartozóik, családtagjaik a jelenlegi helyzetben lakóhelyük elhagyására kényszerülnek, valamint Magyarországon keresnek menedéket úgy, hogy itt állandó, vagy ideiglenes lakhatással nem rendelkeznek.

A program magában foglal - bizonyos szűk keretek között - szálláskeresést és biztosítást, valamint a felnőttek keresetének kiesését részben pótló egyszeri, vagy rendszeres anyagi segítséget. A befogadó családok szervezése a NOE feladata - ismertették, hozzátéve: az egyedileg megítélt támogatás időbeli korlátja három hónap, ami egyedi döntés alapján két alkalommal ugyanennyivel meghosszabbítható.

Kiemelték: a pályázatokat 24-48 órán belül elbírálják, hogy a rászorulók minél hamarabb segítséghez jussanak, a kiskorú gyermekes családok pedig előnyt élveznek az elbíráláskor.

A rászorulók pályázatait a TUS@tritonlife.hu e-mail címre várják - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.