Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. December 03. 09:15, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Több mint 50 millió forintból térképezték fel Pázmándfalu vízbázisát

Több mint 50 millió forintból térképezték fel Pázmándfalu vízbázisát

Befejeződött Pázmándfalun a felszín alatti vízbázis vizsgálata. A vízkészlet feltérképezésére azért volt szükség, mert a Győr közeli település vízkészlete a potenciális szennyező forrásoktól csak részben védett.

A vizsgálat megállapította, hogy szennyező hatású lehet többi között a szántóföldi művelés, a szőlőművelés, a gyümölcstermesztés vagy az illegálisan lerakott hulladék. Az egy éven át tartó mérések szerint a káros anyagok fokozatosan juthatnak be a talajba, azon keresztül a vizekbe, végül pedig elérik a kutak szűrőzött szintjét.

Az önkormányzat sajtóközleményében hangsúlyozzák, a cél az, hogy hosszú távon is biztosítsák Pázmándfalu minőségi vízellátását. Ennek érdekében épült ki a korszerű vízbázis-ellenőrző rendszer. A beruházás csaknem 57 millió forintba került, és teljes egészében az Európai Unió kohéziós alapja támogatta. A munkálatok tavaly kezdődtek, és idén ősszel fejeződtek be.

Pázmándfalu tartalékvízkészletének minőségi vizsgálata mellett elkészítették a térinformatikai adatbázist, a földhivatali dokumentációt, illetve a biztonságba helyezési tervet, amely meghatározza a vízbázis védelméhez szükséges feladatmegosztásokat, bemutatja az egyes védőterületekre érvényes korlátozásokat, valamint a vízbázis védelmének jogi eszközeit - összegezte a projekt szakaszait az önkormányzati közlemény.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.