Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Március 05. 07:11, hétfő | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Több mint hatszázezer légi járművet irányított a HongaroControl: csökkent a forgalom

Több mint hatszázezer légi járművet irányított a HongaroControl: csökkent a forgalom

Enyhén csökkent a forgalom 2011-ben az ellenőrzött magyar légtérben, az idei év pedig bizonytalan többek között az eurózóna elhúzódó válsága és a Malév leállása miatt - tájékoztatta Szőke Katalin az MTI-t.

Az ellenőrzött légtérben tavaly 606.947 légi járművet irányított a HungaroControl, 1,73 százalékkal kevesebbet az előző évinél.

Az átrepülő forgalom, amely az összforgalom több mint 80 százalékát adja, 2,66 százalékkal mérséklődött. A Magyarországra érkező, illetve innen induló repülőgépek száma ugyanakkor 2,76 százalékkal emelkedett.

Az átrepülő forgalom csökkenésének legfőbb oka az euró övezetet sújtó gazdasági krízis, az észak-afrikai és közel-keleti régióba irányuló turizmus visszaesése a térség politikai és katonai válsága miatt, valamint az amerikai és NATO katonai légi szállítások folyamatos visszaszorulása az iraki csapatkivonások következtében - magyarázta Szőke Katalin. Hozzáfűzte: az átrepülő forgalom csökkenését némileg ellensúlyozta a Magyarországra érkező, illetve innen induló légi járművek mozgása.

Az idei év forgalmát a jelenlegi helyzetben nehéz előre becsülni. Nem látható még, hogy az eurózóna elhúzódó válságának milyen hatása lesz a légi forgalomra, és bizonytalan az is, hogy a Malév helyére belépő légitársaságok és új járatok milyen gyorsan, milyen mértékben lesznek képesek kitölteni a piaci űrt.

A HungaroControl mindezek ellenére hosszú távon nem számít jelentős bevételkiesésre. A Malév leállása hátrányosan érinti, de nem veszélyezteti a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. gazdálkodását, stratégiai terveit és fejlesztéseit, köztük a világszínvonalú új irányítóközpont felépítését sem, mert a forgalom közel 90 százaléka nem a csődbe jutott magyar nemzeti légitársaságtól származott.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére