Városlista
2021. szeptember 22, szerda - Móric

Hírek

2021. Június 04. 14:03, péntek | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Több mint tíz éve a legnagyobb élelmiszerdrágulás volt májusban

Több mint tíz éve a legnagyobb élelmiszerdrágulás volt májusban

Több mint tíz éve nem nőttek olyan jelentősen az élelmiszerárak havi összevetésben, mint az idén májusban.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításai szerint a májusi árindex 127,1 pont lett, 4,8 százalékkal (5,8 ponttal) magasabb az áprilisinál és 36,1 ponttal (39,7 százalékkal) magasabb az egy évvel korábbinál.

Májusban a mutató már a 12. egymást követő hónapban emelkedett és 2010 októbere óta a legnagyobb mértékben nőtt havi összevetésben.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Májusban a szemestermények árindexe áprilishoz képest 6 százalékkal (7,6 ponttal) 133,1 pontra, 2013 januárja óta a legmagasabb szintre ugrott. Az index tavaly májushoz viszonyítva 36,6 százalékkal (35,7 ponttal) emelkedett. A terménycsoporton belül a kukorica drágult a legjelentősebben, árindexe 8,8 százalékkal (12,9 ponttal) 75,6 pontra, 2013 januárja óta a legmagasabb szintre nőtt havi összevetésben. Tavaly májussal összevetve a kukorica árindexe 89,3 százalékkal emelkedett.

A kukorica árát részben az emelte, hogy miközben szűkös a globális kínálat, a brazil termésvárakozásokat lefelé módosították, a kereslet viszont továbbra is magas.

Májusban 7,8 százalékkal (12,7 ponttal) 174,7 pontra nőtt a növényi olaj árindexe, ami így már a 12. hónapja emelkedett részben annak a hatására, hogy a pálmaolaj ára 2011. februári szintre emelkedett azokra az aggodalmakra, hogy lassult a termelésnövekedés a délkelet-ázsiai országokban, nő a globális importkereslet és alacsonyabb szintre került a készlet.

A tejtermékek árindexe egy éve nő, áprilishoz képest 1,2 százalékkal (1,7 ponttal) 120,8 pontra erősödött, éves összevetésben 28 százalékkal emelkedett a mutató. Májusban különösen a tejpor drágult, elsősorban a kínai import jelentős bővülésére.

A hústermékek árindexe 2,2 százalékkal (2,3 ponttal) 105 pontra nőtt, nyolcadik hónapja jegyeztek fel emelkedést májusban. A mutató 10 százalékkal haladta meg a tavaly májusit. Idén májusban minden húsfajta drágult a kelet-ázsiai és különösen a kínai kereslet élénkülésére, de árnövelő volt a szűkös kínálat is.

A cukor árát követő mutató már a második egymást követő hónapban emelkedett májusban, amikor 6,8 százalékkal (6,8 ponttal) 106,7 pontra, 2017 márciusa óta legmagasabb szintre nőtt azokra a félelmekre, hogy az elhúzódó szárazság késlelteti a betakarítást és kisebb lesz a hozam Brazíliában, amely a világ legnagyobb cukorexportálója.

Az átfogó árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladta a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb volt a 2011. évi történelmi csúcsnál.

Címkék: élelmiszer, drágulás

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 18. 18:07, szombat | Életmód

A szegényebb étrend miatt zsugorodnak a világ legmagasabb emberei

Évtizedek óta a holland férfiak és nők a világ legmagasabb emberei, ám az utolsó generáció átlag egy centiméterrel kisebb az előzőnél, kutatók ennek okát a szegényebb étrenddel magyarázzák.

2021. Szeptember 14. 13:00, kedd | Életmód

Megduplázódott az 50 fokos meleget elérő napok száma a 80-as évek óta

Csaknem megduplázódott a szélsőségesen meleg, 50 Celsius-fokot is elérő napok száma az 1980-as évek óta - állapította meg a BBC globális elemzése.

2021. Szeptember 14. 06:00, kedd | Életmód

Ritka a Covid-19 okozta elhalálozás a két oltást felvevőknél

Jóval kisebb a valószínűsége annak, hogy a Covid-19 vagy szövődményeibe belehal az, aki megkapta az új koronavírus elleni oltás mindkét adagját, mint az, akit egyáltalán nem oltottak be vagy csak egy adagot kapott

2021. Szeptember 09. 16:08, csütörtök | Életmód

Alakváltoztatással reagálnak a klímaváltozásra az állatok

A klímaváltozásra reagálva alakot változtatnak egyes állatok, hogy hűvösen tartsák testüket: bizonyos melegvérű fajok csőre, lába vagy füle nagyobb lett, hogy jobban tudják szabályozni hőháztartásukat