Városlista
2021. január 24, vasárnap - Timót

Hírek

2018. Augusztus 23. 13:04, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Több tonna kábítószert csempésztek Afrikából – Vádat emelnek

Több tonna kábítószert csempésztek Afrikából – Vádat emelnek

Több tonna Kenyából Budapestre csempészett és Nyugat-Európában terjesztett kábítószer miatt emeltek vádat egy nigériai és egy szomáliai férfi ellen - közölte a Fővárosi Főügyészség csütörtökön.

A vádirat szerint a magyarországi lakóhelyű nigériai állampolgár egy magyar cég ügyvezetőjeként a cég nevében 2015 decemberétől 2016. áprilisáig több alkalommal zöld teának álcázott, úgynevezett khat nevű drogot rendelt meg légi úton Nairobiból Budapestre és intézte a vámkezelését.

Az elsőrendű vádlott a 12 alkalommal behozott, összesen mintegy 2500 kilogramm kábítószert a küldemény valós tartalmát nem ismerő magyar fuvarozó cég megbízásával Ausztriába, Dániába és az Egyesült Királyságba szállíttatta bűntársaihoz. Az Egyesült Királyságban egy szomáliai származású, brit állampolgárságú bűntárs volt, ő a büntetőeljárás másodrendű vádlottja, az ő féltestvére volt az, aki Kenyából a szállítás útvonalát megszervezte, és az elsőrendű vádlottat is utasításokkal látta el.

A bűntársak a csomag feladását követően annak leplezéséért menetközben változtattak az úti célon, illetve Bécsben egy bérelt raktárhelyiséget is fenntartottak az áru tárolására.

Az árut szállító magyar fuvarozó cég sofőrjét 2016 márciusában Dovernél az angol hatóságok, majd április elején a német-dán határon a dán hatóságok ellenőrzés alá vonták és megtalálták a raktérben a kábítószert. A vádlottak és bűntársaik azonban arra gyanakodtak, hogy a magyar fuvarozó cég "eltérítette" a szállítmányt, ezért a másodrendű vádlott Magyarországra jött azzal, hogy elsőrendű vádlottnak pénzt adjon a következő, a Liszt Ferenc repülőtérre érkező mintegy 134 kilogramm mennyiségű szállítmány vámkezeléséhez és saját teherautó bérléséhez.

A megbeszéltek szerint az elsőrendű vádlott 2016. április 18-án megkísérelte átvenni a szállítmányt a reptéren, de kevés volt a nála lévő, vámkezelésre szánt összeg, ezért 2016. április 19-én a másodrendű vádlottól kapott további összeggel visszament a reptérre, azonban a 18 kartondoboznyi csomagot már nem tudta átvenni, mert a magyar rendőrség elfogta őt, majd a másodrendű vádlottat is.

A Fővárosi Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat a magyarországi lakóhelyű nigériai állampolgár és a Londonban élő szomáliai származású brit állampolgár ellen. A korábban őrizetben, előzetes letartóztatásban, majd házi őrizetben, jelenleg Magyarországon bűnügyi felügyelet hatálya alatt álló vádlottak tettükért akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kaphatnak - tudatta közleményében a Fővárosi Főügyészség.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 24. 18:02, vasárnap | Belföld

A nyugdíjakban januártól megjelent a 3 százalékos nyugdíjemelés

Idén januártól megjelent a 3 százalékos nyugdíjemelés a nyugellátásokban; a költségvetési törvény 3 százalékos inflációt jelez előre 2021-re,

2021. Január 24. 17:00, vasárnap | Belföld

Szijjártó: nemzeti érdek az oltás menetének felgyorsítása

Magyarországnak nemzeti érdeke a koronavírus elleni oltás menetének felgyorsítása - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

2021. Január 24. 12:04, vasárnap | Belföld

Ismét téliesebb útviszonyokra kell számítani

Vasárnaptól visszatér a télies időjárás, ezért a közútkezelő munkatársai már szombat estétől elkezdték a szükséges helyeken a megelőző sószórási munkákat, s azokat folyamatosan végzik

2021. Január 24. 10:10, vasárnap | Belföld

Meghalt 64 beteg, 1257-tel nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 64, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1257 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.