Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. November 12. 10:10, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Tökéletesen rejt az új láthatatlanná tévő „köpeny”

Tökéletesen rejt az új láthatatlanná tévő „köpeny”

Először demonstrálták sikeresen amerikai kutatók egy tárgy tökéletes elrejtését újonnan kifejlesztett eszközükkel, amely láthatatlanná tett a mikrohullámok számára egy centiméteres nagyságrendű hengert.

A Duke Egyetem elektromérnökei 2006-ban jelentkeztek először hasonló láthatatlanná tévő eszközzel, az azonban még tökéletlenül fedte a tárgyakat.
A Nature Materials című szakfolyóiratban közzétett mostani eredmény jelentőségét az adja, hogy többet tudhatnak meg a kutatók a fény és más hullámok természetéről. Ahogyan a hagyományos vezetékek utat nyitottak a száloptika előtt, úgy forradalmasíthatja az új anyag a fény és más hullámok továbbítását.
Nathan Landy és David R. Smith kiterjedt kísérleteikben "metaanyagokat" hoztak létre, amelyek különböző anyagok kombinálásával állnak elő, és olyan tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek a természetben megtalálható dolgokban nincsenek meg. A láthatatlanná tévő metaanyagok struktúráját úgy tervezik meg, hogy egy tárgy körül elterelje az elektromágneses hullámokat, azok csak a tárgy túlsó oldalán bukkanjanak fel újra, mintha üres téren haladtak volna keresztül: így válik "láthatatlanná" a tárgy.
A korábbi kísérletekben az eszköz szélén visszaverődések jelentkeztek, ami rontotta a fedést, a tárgy elrejtése tökéletlen volt. Az eltelt években az eszköz szerkezetének megváltoztatásával sikerült elérniük a kutatóknak, hogy a reflexió csökkenjen. A láthatatlanná tévő "köpeny" valójában egy körülbelül hatvan centiméter élhosszúságú négyzet. Ezen helyezkednek el a csiszolt gyémánt formáját utánzó, rézzel gravírozott üvegszálcsíkok, a négyzet közepe pedig üresen marad - számolt be róla a Science Daily című online tudományos magazin.
(http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121111153931.htm)

Címkék: Kultúra-tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk