Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2010. Július 27. 17:00, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Tönkreteheti a jogvédők hisztériakeltése a győri Kossuth Lajos ltalános Iskolát

Tönkreteheti a jogvédők hisztériakeltése a győri Kossuth Lajos ltalános Iskolát

Megpecsételheti a győri Kossuth Lajos ltalános Iskola jövőjét, hogy idén ősszel már nem indul első osztály az intézményben. Az idejáró roma diákok szülei egy jogvéd

A hivatal, hogy elkerüljék az intézmény bezáratását, ősztől az első osztályba jelentkező gyerekeket más iskolákba irányítja. A helyi cigány önkormányzat vezetői attól tartanak: a roma gyerekek nehezen tudnak majd beilleszkedni az új iskolákban, megnőhet a hiányzások száma, családjaik pedig ezért eleshetnek a szociális juttatásoktól.

"A lakásomra jöttek, egy alkalommal pedig az utcán állítottak meg, és szó szerint erőszakos módon arra kértek, hogy vegyem ki a gyerekeimet ebből az iskolából!" - mondta az egyik roma diák anyja. A győri Kossuth-iskolába járó roma diákok szülei nem értettek egyet a jogvédő alapítvány megállapításával, hogy gyermekeiket hátrányos megkülönböztetés érné az intézményben.

"Nagyon sok szülő, több mint 200 aláírás született, hogy nem kérnek az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány képviseletéből" - így Horváth Attila. A cigány kisebbségi önkormányzat vezetője szerint a Kossuth-iskolába idén ősszel azért nem indul első osztály, mert az alapítvány elriasztotta a családokat, hogy az intézménybe írassák gyerekeiket. Kérdés, hogy a halmozottan hátrányos fiatalok a távolabbi iskolákba eljárnak-e, s ha igen, mennyire lesz nehéz számukra a beilleszkedés.

Horváth Attila elnök, Roma Kisebbségi nkormányzat, Győr:

"Nagyon sok kellemetlenség érheti a gyerekeket, ez igazán senkinek sem jó, mert ha nincs sikerélménye egy gyermeknek, akkor nem fogja jól érezni magát abban a környezetben, abban az osztályban, és lehet, hogy igazából nem fog úgy teljesíteni az iskolában, mint más iskolában, ahogy tehetné."

Győr oktatásért felelős alpolgármestere azt mondja, a roma tanulók a Kossuth-iskolában jó tanulmányi eredményeket produkáltak. Ennek vet most véget az alapítvány hisztériakeltése az intézmény körül.

Dr. Ottófi Rudolf alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP:

"Szándékosan a roma gyerekeket elkergeti egy idegen környezetbe, ahol nehézségeknek lesznek kitéve, sőt annak is, hogy a Kossuth-iskolában viszonylag jó eredményeket tudtak elérni, attól tartok, hogy mivel ezzel a problémával kapcsolatban nem teljesen felkészült pedagógusok fogják őket fogadni, az első időszakban tanulmányi eredmény visszaesést is fognak ők elszenvedni."

Az önkormányzatoknál tartanak attól is, hogyha a roma gyerekek kimaradnak új iskolájukból, ráadásul 50 óránál több hiányzást gyűjtenek össze, családjuk eleshet majd a családi pótléktól, és akkor már nem számíthatnak majd a jogvédő alapítvány támogatására.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 07:14, hétfő | Helyi

Szén-monoxidot lélegzett be egy lakó a győri Eőrsy Péter utcában

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő április 27-én délelőtt egy társasház harmadik emeleti lakásában a győri Eőrsy Péter utcában.

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.

2024. Május 05. 08:16, vasárnap | Helyi

Kezd magára találni a használtautó

Gazdasági Magazinunk legújabb részében foglalkozunk ismét a nyáron induló otthonfelújítási programmal, emellett pedig utánajárunk annak, hogy a tavaly évvégi megtorpanás után milyen irányba tart a használtautó-piac.

2024. Május 05. 07:14, vasárnap | Helyi

Hivatásos művészeket körözött le a győri zenészhallgató

Behán Áron András egyetemista harmadik lett egy olyan zenei világversenyen, ahol hivatásos zenészek is indultak.