Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. December 22. 07:17, péntek | Helyi

Tovább zöldülhet Győr közösségi közlekedése

Tovább zöldülhet Győr közösségi közlekedése

Már elkezdődött a munka, amelyre az Európai Unió csaknem 525 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított.

A többi között elkészült egy részletes megvalósíthatósági tanulmány és annak részeként egy tervezési program is. Ebben számszerűsítve, döntésre előkészítve határozták meg a beruházásokat, az azokhoz szükséges forrásokat, valamint intézkedési terveket.

A szakértők kidolgozták az elektromos autóbuszok beszerzését megelőző műszaki koncepciót, amely a helyi sajátosságokat figyelembevéve tartalmazza az autóbuszok elvárt technikai paramétereit. Elkészült a járművek tárolására, szervizelésére vonatkozó tanulmányterv, az okos megállóhelyek kialakítási koncepciója, de projekt résztvevői felülvizsgálták a meglévő menetrendeket, illetve a menetrendterveket, valamint megalkották az elektronikus jegyrendszer bevezetésére vonatkozó koncepciótervet is. Felmérték a közterületi utastájékoztatásra vonatkozó igényeket, és létrehoztak egy, a közösségi közlekedés járatrendszeréhez kapcsolódó parkolóhely-felismető alkalmazást.

A szakemberek elkészítették egy győri „zéró zóna” kialakításának a koncepcióját. Az elektromos autóbuszok üzembe állítása ugyanis lehetővé teszi olyan városi körzetek kialakítását, ahová csak olyan járművek léphetnek be, amelyek nem bocsátanak ki környezetszennyező anyagokat. Így városi szabályozással olyan területeket alakíthatnának ki, melyek korlátozottan érhetők el bizonyos járművekkel, mégis biztosított az egyéni és a közösségi közlekedés is. Ennek köszönhetően a városon belül a korábban zsúfolt, zajos és rossz levegőjű területek jobb életminőséget nyújthatnának az ott élőknek, írja közleményében a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft.

A projekt szakértői felmérték a tömegközlekedési csomópontokat, előkészítették a fejlesztési terveket. Megvizsgálták, illetve előkészítették új megállóhelyek, valamint P+R és B+R parkolók kialakításainak koncepcióit, a forgalomszabályozási lehetőségeket a közösségi közlekedésben, valamint felmérték a közlekedési szokásokat és elemezték a közösségi közlekedés használatát is.

A projektről bővebb információ ITT olvasható.

Kiemelt képünk illusztráció! Forrás: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.