Városlista
2020. január 27, hétfő - Angelika

Hírek

2019. Augusztus 14. 17:34, szerda | Külföld

Továbbra is az összeomlás veszélye fenyegeti a Notre-Dame -székesegyházat

Továbbra is az összeomlás veszélye fenyegeti a Notre-Dame -székesegyházat

Továbbra is az összeomlás veszélye fenyegeti az óriási tűzvésztől az utolsó pillanatban megmentett párizsi Notre-Dame-ot. A hatóságok szerint sürgősen meg kell akadályozni.

A szükséghelyzet indokolja az ólommérgezés veszélye miatt félbehagyott megerősítési munkálatok mielőbbi újrakezdését - figyelmeztetett szerdán a francia kulturális minisztérium.

Az április 17-én kitört óriás tűzben kis híján összedőlt épület megerősítési és biztosítási munkáit július 25-én függesztették fel az ólommérgezés veszélye miatt. A szerencsétlenség idején a székesegyház szerkezetében, mindenekelőtt a tetőzetében és a huszártornyában lévő több száz tonna ólom részecskéi szétterjedtek, és fennáll a veszélye annak, hogy megmérgezik az építkezésen dolgozókat, valamint a helyi lakosokat.

A munkákat várhatóan jövő hétfőn kezdik újra.

"Az épület továbbra is a rendőr-főkapitányság április 17-én kiadott veszélyrendeletének a hatálya alatt van, nemrégiben viszont a hajó boltozatának újabb kövei zuhantak le a kánikula miatt. Az államnak a munkálatokban érintett minden szerve abszolút prioritásként kezeli az építkezésen dolgozók egészségét, minden más megfontolás elé helyezve" - magyarázta közleményében a francia kultúrális minisztérium, amelyet több civil szervezet hanyagsággal vádolt meg, egyebek mellett az ólommérgezés veszélyének semmibevevése miatt.

Forrás: origo.hu

Kép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 27. 06:07, hétfő | Külföld

Figyelmeztető lövésekkel állítottak meg a román határrendészek két határsértőt a román-magyar határon

Figyelmeztető lövésekkel állítottak meg a román határrendészek két határsértőt szombaton késő este a román-magyar zöld határon a Szatmár megyei Óvári (Oar) térségében.

2020. Január 27. 05:10, hétfő | Külföld

Egész alakos Ady szobrot avattak Zilahon

Zilah központjában vasárnap felavatták Ady Endre egész alakos szobrát. A Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész által megkomponált Ady Endre egy padon ül a karfára könyökölve, és egykori iskolájára néz.

2020. Január 27. 05:00, hétfő | Külföld

Csehország ellenőrizni kezdte az országba érkező utasokat a koronavírus miatt

Csehország vasárnap ellenőrizni kezdte a prágai repülőtéren az országba érkező utasokat, nem mutatnak-e a koronavírus-fertőzésre, azaz a vírus okozta tüdőgyulladásra utaló tüneteket

2020. Január 26. 11:54, vasárnap | Külföld

Egyre gyorsabban terjed az új koronavírus Kínában

Egyre gyorsabb ütemben terjed az országban az új koronavírus, amely már a lappangási időszakban is fertőző - jelentette ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap.