Városlista
2021. június 16, szerda - Jusztin

Hírek

2012. Január 09. 07:41, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Továbbra is nagy a lavinaveszély

Továbbra is nagy a lavinaveszély

Minden település megközelíthető volt vasárnap Ausztria nyugati részében, de változatlanul magas maradt a lavinaveszély és több helyen útlezárások voltak.

Péntek óta a második legmagasabb, négyes fokozatú figyelmeztetés van érvényben Vorarlberg és Tirol tartományok kétezer méter tengerszint feletti magasságnál feljebb fekvő részein, miután az Európa több országán átvonuló Andrea orkán viharos széllel és sűrű havazással elérte Ausztria nyugati részét.

A négyes szintű, „magas” besorolású lavinaveszély esetén emberi beavatkozás nélkül is kialakulhatnak hógörgetegek. A kevésbé tapasztalt síelőknek azt tanácsolják, hogy ne térjenek le a kijelölt pályákról.

A legnagyobb mennyiségű hó Vorarlbergben hullott, csütörtök este óta 80-120 centiméternyi esett. Az előrejelzések szerint hétfőig további mintegy 30-50 centiméter új hó várható.

Több vorarlbergi üdülőhely mintegy másfél napon át közúton megközelíthetetlen volt, mert a településekhez vezető utat lavinaveszély miatt lezárták a forgalom elől. A korlátozásokat szombaton délben feloldották, így több tízezer turista indulhatott haza a síközpontokból, illetve utazhatott oda. Más útszakaszok vasárnap is járhatatlanok voltak Vorarlberg tartományban. Tirolban mintegy hatezer háztartásban nem volt áramszolgáltatás.

Tirolban és Vorarlberben is autókat sodort magával egy-egy lavina a hét végén, de senki sem sérült meg. Számos síelőt és hódeszkást a hegyi mentők segítettek ki szorult helyzetéből. Szombaton a Montafon-hegycsoport térségében az osztrák hadsereg helikoptereivel szállítottak le a völgybe 52 síelőt, akik két napot töltöttek a hegyekben egy mintegy 1700 méteres magasságban található menedékházban, mert a lavinaveszély miatt nem tudtak elindulni lefelé.

Mentőhelikopterrel helyeztek biztonságba szombaton Tirolban három egyetemistát is, köztük egy fiatal magyar nőt. Az osztrák rádió beszámolója szerint a három síelő az Axamer Lizum síközpontban mintegy 2400 méteres magasságból egy lavinaveszélyes terepen indult neki a lejtőnek. Kettejüket, egy argentin és egy osztrák férfit magával ragadta egy hógörgeteg. A mentőket a magyar nő értesítette. Végül egyikük sem sérült meg a lavinaomlásban.

Címkék: ausztria, lavina, veszély

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 16. 11:01, szerda | Külföld

Szlovéniában hivatalosan véget ért a járványhelyzet, de a korlátozások maradnak

Szlovéniában hivatalosan véget ért a járványhelyzet, de amíg a kormány nem dönt a jelenleg is érvényben lévő korlátozások enyhítésről, azok továbbra is fennmaradnak

2021. Június 16. 09:52, szerda | Külföld

A fertőzöttek száma 176,5 millió, a halálos áldozatoké több mint 3,81 millió

A világon 176 571 907 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 819 693 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint.

2021. Június 15. 16:08, kedd | Külföld

EMA: az AstraZeneca oltóanyaga továbbra is engedélyezett minden korosztálynak

Az AstraZeneca gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájának előnyei egyértelműen felülmúlják a használatával járó esetleges kockázatokat, az oltóanyag beadása továbbra is engedélyezett minden korosztály számára

2021. Június 15. 13:54, kedd | Külföld

Rendkívül hatékony a Novavax által kifejlesztett vakcina

Rendkívül hatékony a Novavax amerikai biotechnológiai vállalat által kifejlesztett, koronavírus elleni kétdózisú vakcina - ez derült ki a vállalat által hétfőn nyilvánosságra hozott kísérleti eredményekből.