Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Február 04. 13:32, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Továbbra is mélyrepülésben az autópiac

Továbbra is mélyrepülésben az autópiac

Várhatóan folytatódik a mélyrepülés az új autók piacán az idei év első felében is. Körülbelül 20 ezer új személygépkocsi és kishaszonjármű forgalomba helyezése várható Magyarországon júliusig – derül ki a GfK Hungária szerda

A felmérések szerint a fogyasztók még nem szívesen fektetnek ugyanis pénzt egy új autó megvásárlásába, így a fogyasztói bizalom visszatérésének hiányában az év derekáig biztosan nem jön el a régóta várt fellendülés.

Az elmúlt évek újautó-eladási statisztikáiból és a társadalmi-gazdasági környezet adatainak elemzéséből kiderül, hogy 2010 első félévében várhatóan 20 ezer új gépjárművet adhatnak majd el az autószalonokban itthon. Valószínűleg ezúttal is lesznek erősebb hónapok, amikor a holtszezonnak számító januárhoz képest akár kétszeres mennyiségű autót is értékesítenek majd, de az elemzők szerint az első fél évben akár kétharmadával is csökkenhetne az eladások száma tavalyhoz képest.

A válság előtti években 200 ezer darab fölött volt az éves értékesítés, viszont 2009-ben ez már jócskán 100 ezer darab alatt maradt. A piackutatók első félévre vonatkozó előrejelzése alapján növekedésre továbbra sincs kilátás, sőt, ha a második félévben be is következik a kereskedők által várt fellendülés, az éves értékesítési eredmények bizonyosan a tavalyiak alatt maradnak - írják a GfK előrejelzésében.

A legnagyobb veszteség várhatóan a piac legbővebb szegmensét, az alsó-közép kategóriát éri majd, míg legkevésbé a drágább járművek forgalma érezheti meg a visszaesést. Az alsó-közép kategóriában akár 70 százalék fölötti, a drágább járművek esetében pedig 50 százalék alatti csökkenés valószínűsíthető.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.