Városlista
2020. augusztus 8, szombat - László

Hírek

2011. Szeptember 20. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Tragédiát szimulálnak Vámosszabadinál

Tragédiát szimulálnak Vámosszabadinál

Az Európai Unió Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programjának (2007-2013) keretében 2009. szeptemberében a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház...

Az Európai Unió Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programjának (2007-2013) keretében 2009. szeptemberében a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és a Nemocnica s poliklinikou Dunajská Streda a.s. (Dunaszerdahelyi Kórház és Rendelőintézet Rt.) közös pályázatot nyújtott be „Sürgősségi egészségügyi ellátás fejlesztése A „Hármas Duna-Vidék" Eurorégióban A Győr-Dunaszerdahely Tengely Mentén" címen.

A projekt egyik eleme egy súlyos közlekedési buszbalesetből adódó összetett életmentési, műszaki-mentési, valamint vegyi kárelhárítási feladatok, továbbá sérültekkel és áldozatokkal való tevékenységek gyakoroltatását foglalja magában „Katasztrófavédelmi szimuláció" keretében. A gyakorlat a raritásként előforduló helyzet (buszbaleset tömeges súlyos sérültekkel) készség szintű, gyors, szakszerű és az ellátási szintek kompetenciájának megfelelő betegirányítást, betegszállítás elsajátítását segíti elő, felkészülve ezzel az éles valóságban előforduló helyzetre. A gyakorlat célja, a résztvevő, elsődleges beavatkozó szervezetek kárelhárításban történő együttműködésének gyakoroltatása, a munkamódszerek, az egymás közti kommunikáció erősítése, speciális szituációban, tömeges mértékű baleset esetén. Felkészíteni, az elsődleges beavatkozó szervezetek állományát a tömegbalesetek kezelése során végrehajtandó speciális feladataikra. A katasztófavédelmi szimuláció sikeres lebonyolítása eredményeképpen a széleskörű lakossági tájékoztatás, disszemináció, növeli az állampolgárok biztonságérzetét.

A gyakorlati bemutatóra csütörtökön kerül sor. A szituáció szerint: a vámosszabadi határátkelőnél 2011. szeptember 22-én a reggeli órákban magyar, szlovák és lengyel munkásokat szállító autóbusz egy veszélyes anyagot szállító tehergépjárművel ütközik.

Az Ikarus típusú autóbuszon kb. 40 személy utazik, akik Győri munkahelyükről Szlovákiába tartanak. A 14-es úton Szlovákia irányába haladó, IBC-ben és hordókban veszélyes anyagot szállító tehergépjármű vezetője a határátkelő magyar oldalán, a leszűkülő úton, a relatív nagy sebessége miatt elvesztette az irányítást a járműve felett, és az előtte szabályosan közlekedő autóbusz hátuljának ütközött, majd az oldalát súrolva azt oldalára döntötte. A tehergépkocsiról az ütközés következtében a veszélyes anyagot tartalmazó küldemények szétszóródtak, és kiömlöttek. A balesetnek 20 halálos és 20 különböző súlyosságú sérültje van. A veszélyes anyagot szállító kamion vezetője és a szállítmány kísérője lengyel állampolgár, akik a baleset során súlyosan megsérülnek.

A sérültek osztályozását követően 12 fő sérült (8 fő súlyos, 4 fő könnyű sérült, melyből 9 fő magyar és 3 fő szlovák állampolgár) a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba; 8 fő sérült (8 fő könnyű sérült, melyből 6 fő szlovák állampolgár és 2 fő lengyel állampolgár) pedig a dunaszerdahelyi kórházba kerül.

A közlekedési baleset következtében keletkezett zavar hatására, a baleset helyszínétől 50 m-re, egy gázolajat szállító tartányos tehergépjárműnek hátulról nekihajt egy személyautó, melybe egy fő beszorul.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 27. 18:49, hétfő | Helyi

A Nemzeti Kutatási Felhő az amerikai egyetemek és IT óriások új, közös kezdeményezése

Új szintre lép a Felhő technológia felhasználása: számítástechnikai mamutcégek közös megállapodásra jutottak egyetemekkel.

2020. Július 27. 18:43, hétfő | Helyi

Mérföldkőhöz ért a Forrás –

Mérföldkőhöz ért a Forrás – Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése a Nyugat-Dunántúlon című, nagy népszerűségnek örvendő projektünk

2020. Július 17. 14:16, péntek | Helyi

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Forrás projekt - elkezdődtek a képzések...

2020. június végén elindultak az első képzések az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése Nyugat-Dunántúlon” című projektben.

2020. Június 24. 11:10, szerda | Helyi

Tudnivalók a különböző klíma típusokról

A klímaválasztás a minden korábbinál szélesebb kínálat ellenére sem egyszerű feladat.