Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Szeptember 20. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Tragédiát szimulálnak Vámosszabadinál

Tragédiát szimulálnak Vámosszabadinál

Az Európai Unió Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programjának (2007-2013) keretében 2009. szeptemberében a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház...

Az Európai Unió Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programjának (2007-2013) keretében 2009. szeptemberében a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és a Nemocnica s poliklinikou Dunajská Streda a.s. (Dunaszerdahelyi Kórház és Rendelőintézet Rt.) közös pályázatot nyújtott be „Sürgősségi egészségügyi ellátás fejlesztése A „Hármas Duna-Vidék" Eurorégióban A Győr-Dunaszerdahely Tengely Mentén" címen.

A projekt egyik eleme egy súlyos közlekedési buszbalesetből adódó összetett életmentési, műszaki-mentési, valamint vegyi kárelhárítási feladatok, továbbá sérültekkel és áldozatokkal való tevékenységek gyakoroltatását foglalja magában „Katasztrófavédelmi szimuláció" keretében. A gyakorlat a raritásként előforduló helyzet (buszbaleset tömeges súlyos sérültekkel) készség szintű, gyors, szakszerű és az ellátási szintek kompetenciájának megfelelő betegirányítást, betegszállítás elsajátítását segíti elő, felkészülve ezzel az éles valóságban előforduló helyzetre. A gyakorlat célja, a résztvevő, elsődleges beavatkozó szervezetek kárelhárításban történő együttműködésének gyakoroltatása, a munkamódszerek, az egymás közti kommunikáció erősítése, speciális szituációban, tömeges mértékű baleset esetén. Felkészíteni, az elsődleges beavatkozó szervezetek állományát a tömegbalesetek kezelése során végrehajtandó speciális feladataikra. A katasztófavédelmi szimuláció sikeres lebonyolítása eredményeképpen a széleskörű lakossági tájékoztatás, disszemináció, növeli az állampolgárok biztonságérzetét.

A gyakorlati bemutatóra csütörtökön kerül sor. A szituáció szerint: a vámosszabadi határátkelőnél 2011. szeptember 22-én a reggeli órákban magyar, szlovák és lengyel munkásokat szállító autóbusz egy veszélyes anyagot szállító tehergépjárművel ütközik.

Az Ikarus típusú autóbuszon kb. 40 személy utazik, akik Győri munkahelyükről Szlovákiába tartanak. A 14-es úton Szlovákia irányába haladó, IBC-ben és hordókban veszélyes anyagot szállító tehergépjármű vezetője a határátkelő magyar oldalán, a leszűkülő úton, a relatív nagy sebessége miatt elvesztette az irányítást a járműve felett, és az előtte szabályosan közlekedő autóbusz hátuljának ütközött, majd az oldalát súrolva azt oldalára döntötte. A tehergépkocsiról az ütközés következtében a veszélyes anyagot tartalmazó küldemények szétszóródtak, és kiömlöttek. A balesetnek 20 halálos és 20 különböző súlyosságú sérültje van. A veszélyes anyagot szállító kamion vezetője és a szállítmány kísérője lengyel állampolgár, akik a baleset során súlyosan megsérülnek.

A sérültek osztályozását követően 12 fő sérült (8 fő súlyos, 4 fő könnyű sérült, melyből 9 fő magyar és 3 fő szlovák állampolgár) a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba; 8 fő sérült (8 fő könnyű sérült, melyből 6 fő szlovák állampolgár és 2 fő lengyel állampolgár) pedig a dunaszerdahelyi kórházba kerül.

A közlekedési baleset következtében keletkezett zavar hatására, a baleset helyszínétől 50 m-re, egy gázolajat szállító tartányos tehergépjárműnek hátulról nekihajt egy személyautó, melybe egy fő beszorul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.