Városlista
2020. november 29, vasárnap - Taksony

Hírek

2017. November 06. 18:15, hétfő | Belföld

Tragikus hír! Elhunyt a híres, nemzet művésze rangot is viselő fotográfus

Tragikus hír! Elhunyt a híres, nemzet művésze rangot is viselő fotográfus

87 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt Balla Demeter Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus, a nemzet művésze - ezt pályatársa, Keleti Éva közölte az MTI-vel.

A fotográfusi szakma gyászolja most a Kossuth-díjas fotográfust.

Balla Demeter 1931. május 4-én született Szentes környékeni. Fotográfiával 1951-ben autodidakta módon kezdett foglalkozni, 1954-ben határozta el, hogy a fényképezést választja hivatásául. 1957-ben megszerezte a fényképész szakmunkás bizonyítványt, és még abban az évben a Fővárosi Fotó Vállalatnál helyezkedett el. Felvételeire hamar felfigyeltek, rendszeresen dolgozott képes lapoknak, könyvkiadóknak.

Fotográfiai tevékenysége a fotográfia széles skáláján hagyott nyomot. Készített portrékat, riportfotót, tájképet, csendéletet, aktot. Irodalmi és képzőművészeti alkotásait folyamatosan publikálta. Idős korában olyan fotókat csinált, melyek a természet által létrehozott formák nyers erejét, esztétikumát, szépségét voltak hivatottak megmutatni.

Képeivel számos nemzetközi kiállításon nyert díjat, munkásságáért számos kitüntetést vehetett át: 1977-ben Balázs Béla-díjat kapott, 1987-ben érdemes művész lett, 2002-ben megkapta a Magyar Fotóművészek Szövetségének életműdíját, 2004-ben Kossuth-díjat kapott négy évtizedes, kiemelkedően magas színvonalú, a magyar fotográfiát gazdagító munkásságáért, 2013-ban Aranytoll-díjat vehetett át, 2014-ben megkapta a Nemzet Művésze címet. 1999-ben Demeter-díjat alapított azok számára, akik önzetlenül tesznek a hazai fotóművészetért.


Balla Demeter művészetéről a világ számos országában jelentek meg írások, interjúk. Műveit jelentős köz- és magángyűjtemények őrzik.

Forrás: origo.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 29. 06:00, vasárnap | Belföld

Újabb szabadvízi strandok újulnak meg nyárra

Több mint 80 szabadvízi strand újulhat meg országszerte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) strandfejlesztési programjának negyedik ütemében.

2020. November 29. 04:00, vasárnap | Belföld

Északkeleten több mint 5 centiméternyi hó is hullhat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a havazás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést is kiadták vasárnapra.

2020. November 28. 18:32, szombat | Belföld

A véradások a veszélyhelyzet alatt is folyamatosak

Vérre a koronavírus-járvány idején is szükség van, a véradások a jelenlegi veszélyhelyzet alatt is folyamatosak, a biztonsági előírások megtartásával

2020. November 28. 16:04, szombat | Belföld

Virológus: a vakcina a legolcsóbb és a leghatékonyabb megoldás

Továbbra is a vakcina a legolcsóbb és a leghatékonyabb megoldás a koronavírus ellen - mondta Duda Ernő virológus, immunbiológus szombat reggel az M1 csatornán.