Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. Február 12. 17:08, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Traumatalálkozót és írósztrájkot szerveznek a fiatal írók

Traumatalálkozót és írósztrájkot szerveznek a fiatal írók

Kétnapos nemzetközi traumatalálkozót és általános írósztrájkot rendez a Fiatal Írók Szövetsége csütörtökön és pénteken.

A mindkét napon 17 órakor kezdődő rendezvénynek a budapesti Fogasház ad otthont, a programot előadások, kerekasztal-beszélgetések, felolvasóestek, valamint "fényírás" színesíti.
"A program végén a meghívott írók, költők műveiből vett idézeteket vetítünk a falakra, tehát egyfajta képi installáció készül. Ezt követően dj-k zenélnek" - mondta Kollár Árpád, a FISZ elnöke az MTI-nek.
Kifejtette, hogy a rendezvény célja a közép-európai térségben élő írók, költők találkozása. A négy szekció előadói között lesznek történészek, szociológusok, a hívó szó a trauma, ami a térség valamennyi országában más-más fogalmakat mozgósít. A magyar alkotók mellett várnak vendégeket Szlovákiából, Csehországból, Romániából, Szerbiából és Horvátországból is.
"Mi is kíváncsiak vagyunk, milyen párbeszéd indul el. Megpróbáljuk feloldani a párbeszédet akadályozó görcsöket, sérelmeket, előítéleteket, kimozdulni ebből a bénult, betokosodott állapotból" - fogalmazott Kollár Árpád. A négy szekcióból az első a személyes traumákról szól, a második az emlékezet fogalmához kapcsolódó közösségi, szociológiai narratívákról. A második napon lesz szó az irodalom szerepéről a traumák feldolgozásában, illetve a megújulás lehetőségeiről, arról, vajon valaha tovább lehet-e lépni a térség mai lelki problémáin.
Az elnök arról is beszélt, hogy a rendezvény keretében pénteken 13 órakor ételt osztanak a rászorulóknak a budapesti Deák téren, az ételt kolozsvári egyetemisták gyűjtötték össze.
Kollár Árpád szerint a csütörtökre meghirdetett "nemzeti írósztrájk" inkább ironikus és önironikus gesztus, mint valódi tiltakozás.
"Felszólítunk minden nyelvünkért, nemzetünkért felelősséget érző írót, költőt, irodalmárt, kritikust, esszéistát és közírót, hogy február 14-én 0 óra 3 perctől 23 óra 59 percig mindennemű írásbeli megnyilatkozástól tartózkodjék. Egy árva szót sem fogunk leírni" - olvasható a felhívásban.
A rendezvény facebook oldala alapján eddig több mint 240-en csatlakoztak a sztrájkhoz, köztük a fiatal magyar irodalom jeles alkotói. Az elnök szerint bár minden fiatal alkotónak fájt, hogy 2012-ben elmaradt a Móricz Zsigmond-ösztöndíj, a sztrájkot alapvetően nem ez hozta létre.
"Ez csupán egy magas labda, hiszen a sztrájk nemcsak a Valentin-nappal, hanem a 2012-es Móricz-ösztöndíj elmaradásának évfordulójával is egybeesik, ami éppen 48 ezer 797 nappal van Móricz Zsigmond születése után" - jegyezte meg Kollár Árpád.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni