Városlista
2020. február 19, szerda - Zsuzsanna

Hírek

2013. Február 12. 17:08, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Traumatalálkozót és írósztrájkot szerveznek a fiatal írók

Traumatalálkozót és írósztrájkot szerveznek a fiatal írók

Kétnapos nemzetközi traumatalálkozót és általános írósztrájkot rendez a Fiatal Írók Szövetsége csütörtökön és pénteken.

A mindkét napon 17 órakor kezdődő rendezvénynek a budapesti Fogasház ad otthont, a programot előadások, kerekasztal-beszélgetések, felolvasóestek, valamint "fényírás" színesíti.
"A program végén a meghívott írók, költők műveiből vett idézeteket vetítünk a falakra, tehát egyfajta képi installáció készül. Ezt követően dj-k zenélnek" - mondta Kollár Árpád, a FISZ elnöke az MTI-nek.
Kifejtette, hogy a rendezvény célja a közép-európai térségben élő írók, költők találkozása. A négy szekció előadói között lesznek történészek, szociológusok, a hívó szó a trauma, ami a térség valamennyi országában más-más fogalmakat mozgósít. A magyar alkotók mellett várnak vendégeket Szlovákiából, Csehországból, Romániából, Szerbiából és Horvátországból is.
"Mi is kíváncsiak vagyunk, milyen párbeszéd indul el. Megpróbáljuk feloldani a párbeszédet akadályozó görcsöket, sérelmeket, előítéleteket, kimozdulni ebből a bénult, betokosodott állapotból" - fogalmazott Kollár Árpád. A négy szekcióból az első a személyes traumákról szól, a második az emlékezet fogalmához kapcsolódó közösségi, szociológiai narratívákról. A második napon lesz szó az irodalom szerepéről a traumák feldolgozásában, illetve a megújulás lehetőségeiről, arról, vajon valaha tovább lehet-e lépni a térség mai lelki problémáin.
Az elnök arról is beszélt, hogy a rendezvény keretében pénteken 13 órakor ételt osztanak a rászorulóknak a budapesti Deák téren, az ételt kolozsvári egyetemisták gyűjtötték össze.
Kollár Árpád szerint a csütörtökre meghirdetett "nemzeti írósztrájk" inkább ironikus és önironikus gesztus, mint valódi tiltakozás.
"Felszólítunk minden nyelvünkért, nemzetünkért felelősséget érző írót, költőt, irodalmárt, kritikust, esszéistát és közírót, hogy február 14-én 0 óra 3 perctől 23 óra 59 percig mindennemű írásbeli megnyilatkozástól tartózkodjék. Egy árva szót sem fogunk leírni" - olvasható a felhívásban.
A rendezvény facebook oldala alapján eddig több mint 240-en csatlakoztak a sztrájkhoz, köztük a fiatal magyar irodalom jeles alkotói. Az elnök szerint bár minden fiatal alkotónak fájt, hogy 2012-ben elmaradt a Móricz Zsigmond-ösztöndíj, a sztrájkot alapvetően nem ez hozta létre.
"Ez csupán egy magas labda, hiszen a sztrájk nemcsak a Valentin-nappal, hanem a 2012-es Móricz-ösztöndíj elmaradásának évfordulójával is egybeesik, ami éppen 48 ezer 797 nappal van Móricz Zsigmond születése után" - jegyezte meg Kollár Árpád.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 19. 17:01, szerda | Belföld

Bomba a Puskás Arénánál

Egy 10 centiméter átmérőjű, cseh repeszromboló gránátra bukkantak Budapesten, a Puskás Aréna építkezési területén.

2020. Február 19. 16:10, szerda | Belföld

Egészségre káros terméket hívott vissza az egyik áruházlánc

Visszavont a forgalomból egy kakaókészítményt a Tesco, mivel abban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) határérték felett mért egészségre káros anyagokat.

2020. Február 19. 15:00, szerda | Belföld

Több mint 1300 teherautót és autóbuszt vizsgáltak, sok szegett szabályt

Több mint 1300 teherautót és autóbuszt vizsgált meg a közlekedési hatóság múlt heti akciójában - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az MTI-vel.

2020. Február 19. 14:03, szerda | Belföld

Ájulásig fojtogatta, majd megverte és megalázta élettársát egy férfi

Ájulásig fojtogatta, bántalmazta és megalázta volt élettársát egy férfi, akit a rendőrség emiatt aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít, az ügyészség pedig indítványozta letartóztatását