Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Augusztus 26. 18:42, hétfő | Belföld

Trill Zsolt kapta a Bujtor István-díjat

Trill Zsolt kapta a Bujtor István-díjat

Noha viszonylag keveset forgat, legutóbbi filmszerepért díjazták a Nemzeti Színház művészét, Trill Zsoltot.

Az Origonak azt nyilatkozta: nagyon örült, hogy fiatalokkal dolgozhatott, akiket segíteni kell, különben soha nem derül ki, mire képesek.

Idén tizedik alkalommal rendezték meg Balatonszemesen (A Latinovits Emlékmű Alapítvány, a Magyar Versmondók Egyesülete, a Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeum és Balatonszemes Önkormányzata közös szervezésében) a Bujtor István Filmfesztivált, ahol minden alkalommal az elmúlt év kisjátékfilmjei, dokumentumfilmjei, versklipjei és fikciós kísérleti alkotásai versenyezhetnek egy zsűri előtt. Bujtor István szellemi örökségét vállalva, elsősorban a vidámság, a könnyedség és a humor, valamint a titokzatosság jegyében készült alkotásokat neveznek évről évre. Idén színészi különdíjat kapott az Apám szívé-ben nyújtott alakításáért Trill Zsolt. A Nemzeti Színház színésze, az egyik legnagyobb élő magyar színész az egyszerre abszurd és drámai szituációban lévő karakterének hiteles és összetett megformálásáért kapta a díjat.

Trill Zsolt a a díjról azt mondta: „már csak azért is nagyon jól esik, mert nagyon keveset forgatok.
Nem azért mondom, mert vágynék a díjakra, de ez mégis valamilyen szintű visszajelzés, és éppen ezért szoktam megőrizni ezeket a díjakat a lelkemben is.
És az különösen fontos, hogy van egy ilyen fesztivál, amelyik ápolja Bujtor István emlékét, az pedig külön jó, hogy a filmjeiken keresztül a fiatalok minden évben meg tudnak mérkőzni egymással.” A novellából készített Apám szíve a korábban elsősorban forgatókönyvírással foglalkozó Fazekas Máté első rendezése. Trill Zsolt a történet főhősét alakítja, az egykori zenészt, aki egy színlelt szívrohammal próblja visszaszerezni feleségét, és a családmentő akciójába kamaszkorú fiát is bevonja. Trill Zsolt egyből igent mondott a felkérésre, mert ahogy mondta, „fiatalokról van szó, tehát muszáj segíteni, különben nem derül ki, hogy ki milyen lesz. Itt mindenki ingyen és bérmentve csinálta az egészet. Ez egy olyan szakma, amit csinálni kell. Le a kalappal az egész stáb előtt.”

A forgatásról így nyilatkozott: „nekem nagyon jó volt, hogy fiatalokkal lehettem és dolgozhattam. Ők teljesen máshogy látják a világot, mint én, és teljesen máshogy is dolgoznak. Emellett nagyon érdekes kérdés volt az elején, hogy ez az ironikus szöveg, ez az egész szituáció tud-e működni filmen. És amikor már csináltuk, kiderült, hogy működik.”

A díj és a fesztivál névadójáról, Bujtor Istvánról Trill Zsolt elmondta, hogy gyerekként mindig örömmel nézte a régi filmeket, amelyekben játszott, vagy a későbbieket, amelyeket már maga csinált, a korabeli akciófilmeket. „Egyszer találkoztam vele, amikor beindította a szabadtéri színházat Tihanyban, és mi ott vendégszerepeltünk. Előtte soha nem találkoztam vele élőben, csak akkor egy villanásra. Nagyon sajnálom, hogy ilyen korán elment” – mondta Trill Zsolt.

Forrás: origo.hu

Kép: Koncz Márton

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.