Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Március 10. 07:01, szerda | Kék hírek
Forrás: Független Hírügynökség

Tudta az egyetemista, mire készül

Tudta az egyetemista, mire készül

Tisztában kellett legyen tettének következményeivel az a budapesti egyetemista, aki tömeggyilkosságot tervezgetett internetes naplójában. Ezt állapította meg az elmeorvosi vizsgálat. A szakértő szerint a fiatalember személyiségzavaros, de e

Versben tervezett tömeggyilkosságot, de nem beszámíthatatlan. Internetes naplójában másfél éve írogatott terveiről. A rendőrök egy hónapja fogták el a 22 éves budapesti egyetemistát.

„A szakértő megállapította, hogy mind a cselekmény elkövetésének időpontjában, mind a vizsgálat időpontjában egyfajta személyiségzavar áll nála fenn, és tény az is, hogy ez a szakértői vizsgálat megállapította azt is, hogy a személyiségzavar sem nem korlátozza, sem nem zárta ki az ő beszámítási képességét a cselekmény felismerésére" - mondta Babkó Norbert, ügyvéd.

Vagyis az előzetes letartóztatásban lévő fiú eszerint teljes mértékben felelősségre vonható. Akár hét és féléves börtönt is kaphatna, mert 22 embert akart lemészárolni. Ügyvédje azt mondta, új szakértői véleményt kérnek, mert szerintük nem volt teljeskörű a vizsgálat, több dokumentum nem jutott el a szakértőhöz a vizsgálatig. A személyiségzavart egyébként már korábban is megállapították nála.

„A személyiségzavarról tudni kell, hogy az nem egy betegségjellegű elváltozás, hanem az élet során kialakult súlyos személyiségfejlődési zavar, ami mondjuk a bűnelkövetőknél, akik pszichiátriai vizsgálatra kerülnek, azok jelentős százalékánál egyébként kimutatható" - mondta el Dr. Magyar Iván, pszichiáter.

A független pszichiáter szerint a személyiségzavar a büntető törvénykönyvben a beszámíthatóságot korlátozó, vagy kizáró tényezők között szerepel, de nyilvánvalóan kisebb súlya van, mint például a skizofréniának, vagy más elmebetegségnek. Ha az egyetemistát beszámíthatatlannak ítélnék, az enyhítő körülmény lehetne, és ha elítélnék, akkor ez csökkentené a büntetését.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség