Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Július 12. 14:17, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Túl nagy zajjal jár a légi parádé

Túl nagy zajjal jár a légi parádé

A Red Bull Air Race repülőrendezvény olyan nagy zajjal jár, hogy az veszélyezteti az egészséges környezethez való jog érvényesülését – állapította meg Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa frissen lezárult áll

Az országgyűlési biztos több hiányosságot állapított meg: tévesen közlekedési - és nem szabadidős - zajforrásnak minősítették a versenyt, ami így hangosabb lehetett. A téves minősítés miatt a zajhatárérték túllépése az egészséges környezethez való alapvető joggal összefüggő visszásságot okozott. A szervezők ráadásul nem is adtak be zajkibocsátási határérték megállapítására kérelmet, erre a kötelezettségre pedig egyik illetékes hatóság sem hívta fel a figyelmüket. 2009-ben az első napon, edzések idején nem volt légtérhasználati jogosultságuk sem, de még engedély sem a verseny megrendezésére. Az országgyűlési biztos kifogásolta, hogy a légügyi engedélyező hatóság határozata egy mulasztás miatt 2008-ban és 2009-ben nem volt jogerős. A határozat jogerőre emelkedését a hatóság törvénysértően állapította meg.


Fülöp Sándor ombudsman felhívta a figyelmet, hogy a rendezvény veszélyt jelentett a Lánchídra - amely alatt a repülőgépek körülbelül 300 kilométeres óránkénti sebességgel repültek el. Igaz, hogy a jogi szabályozás nem írja elő, hogy ezt a körülményt örökségvédelmi szakhatóság bevonásával az engedélyezéskor vizsgálni kellene.


A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint a repülőrendezvényekre vonatkozó szabályozás hiányos, és ez is vezetett a jogalkalmazási problémákhoz, visszásságokhoz. Fülöp Sándor kezdeményezi a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatóság igazgatójánál, hogy a jövőben a jogszabályok, valamint az ombudsman állásfoglalása maradéktalan figyelembevételével járjon el. Az illetékes hatóságok figyelmét arra hívta fel, hogy az egészséges környezethez való jog érvényesülésére minden lehetőségüket használják fel. A nemzeti fejlesztési miniszternél kezdeményezte a nem állami, nyilvános repülőrendezvényekre vonatkozó részletes szabályozás megalkotását. Fülöp Sándor javasolta, hogy az érintett kerületi önkormányzatok is módosítsanak a közterületi rendezvényekre és a zajvédelemre vonatkozó helyi rendeleteken.


Az ombudsman a szervező Master Sky Kft.-nek azt ajánlja, hogy a jövőben a Red Bull Air Race versenyt olyan helyszínen tervezze, ahol a zaj- és műemlékvédelmi követelmények maradéktalanul érvényesíthetőek és nem sérül az egészséges környezethez való jog. Azt is kérte, hogy a rendezvényt úgy tartsák meg, hogy megvannak a megfelelő jogerős engedélyek.


(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.