Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Július 10. 15:48, kedd | Belföld

Túladagolták a lázcsillapítót, meghalt az 5 hónapos kisbaba

Túladagolták a lázcsillapítót, meghalt az 5 hónapos kisbaba

Háromszoros mennyiségű lázcsillapítót adtak be annak az 5 hónapos kisfiúnak, aki egy egyszerű hörgőgyulladással érkezett a kórházba, majd a szervezete összeomlott a rengeteg gyógyszertől – számolt be a Blikk.

"Pénteki nap volt, Zénó nagyon köhögött, fulladt. Elvittük a háziorvoshoz, majd tanácsára bementünk a kórházba. Hörgőgyulladást állapítottak meg. Másnap be is lázasodott a kisfiunk. Egy kúp lehúzta a lázat, de este megint rosszabbul lett. Végig ott voltunk mellette." – mesélte az édesapa, Juhász Albert, aki feleségével, Anitával együtt minden nap kimegy kisfia sírjához. A kis Zénó ezután vénásan kapott fájdalom- és lázcsillapítót, és mint kiderült, háromszor annyit, mint szabadott volna. A pici baba állapota hirtelen romlani kezdett: hajnali fél háromkor már vért hányt.

Zénót ekkor átszállították egy másik kórházba, ahova szülei szerint hiányos zárójelentést küldtek: a véres köpet és a túladagolt gyógyszer mennyiségét nem jelezték. A kisfiú életét már a másik intézményben sem tudták megmenteni.

A kórház elismeri a hibát, de a felelősséget hárítja.

A lap által megkérdezett családorvos elmondta: a kisgyermekek lázcsillapítása egy roppant kényes feladat, ami a gyakorlat szerint sosem vénásan zajlik.

A kórházban vizsgálat indult, ahol megállapításra került, hogy az alkalmazott dózis és az intravénás beadás nem felel meg a szakmai szabályoknak, mégis azt állítják, hogy nem ez a szabályszegés okozta a gyermek halálát.

"Ez az eset iskolapéldája annak a vizsgálati eredménynek, amely azt állapította meg, hogy a halálesetek 40 százaléka megelőzhető lett volna, ha nincs orvosi mulasztás."

– kommentálta a történteket dr. Ábrahám László, a család ügyvédje, a szülők ugyanis pert indítanak.

Forrás: startlap.hu

Fotó: Thinkstock

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.