Városlista
2021. szeptember 27, hétfő - Adalbert

Hírek

2018. Július 10. 15:48, kedd | Belföld

Túladagolták a lázcsillapítót, meghalt az 5 hónapos kisbaba

Túladagolták a lázcsillapítót, meghalt az 5 hónapos kisbaba

Háromszoros mennyiségű lázcsillapítót adtak be annak az 5 hónapos kisfiúnak, aki egy egyszerű hörgőgyulladással érkezett a kórházba, majd a szervezete összeomlott a rengeteg gyógyszertől – számolt be a Blikk.

"Pénteki nap volt, Zénó nagyon köhögött, fulladt. Elvittük a háziorvoshoz, majd tanácsára bementünk a kórházba. Hörgőgyulladást állapítottak meg. Másnap be is lázasodott a kisfiunk. Egy kúp lehúzta a lázat, de este megint rosszabbul lett. Végig ott voltunk mellette." – mesélte az édesapa, Juhász Albert, aki feleségével, Anitával együtt minden nap kimegy kisfia sírjához. A kis Zénó ezután vénásan kapott fájdalom- és lázcsillapítót, és mint kiderült, háromszor annyit, mint szabadott volna. A pici baba állapota hirtelen romlani kezdett: hajnali fél háromkor már vért hányt.

Zénót ekkor átszállították egy másik kórházba, ahova szülei szerint hiányos zárójelentést küldtek: a véres köpet és a túladagolt gyógyszer mennyiségét nem jelezték. A kisfiú életét már a másik intézményben sem tudták megmenteni.

A kórház elismeri a hibát, de a felelősséget hárítja.

A lap által megkérdezett családorvos elmondta: a kisgyermekek lázcsillapítása egy roppant kényes feladat, ami a gyakorlat szerint sosem vénásan zajlik.

A kórházban vizsgálat indult, ahol megállapításra került, hogy az alkalmazott dózis és az intravénás beadás nem felel meg a szakmai szabályoknak, mégis azt állítják, hogy nem ez a szabályszegés okozta a gyermek halálát.

"Ez az eset iskolapéldája annak a vizsgálati eredménynek, amely azt állapította meg, hogy a halálesetek 40 százaléka megelőzhető lett volna, ha nincs orvosi mulasztás."

– kommentálta a történteket dr. Ábrahám László, a család ügyvédje, a szülők ugyanis pert indítanak.

Forrás: startlap.hu

Fotó: Thinkstock

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 26. 15:08, vasárnap | Belföld

Babakocsit toló nőt akart kirabolni a fiú

Azonosították a rendőrök azt a 16 éves fiút, aki a gyanú szerint egy babakocsit toló asszonytól akarta elrabolni a táskáját, sikertelenül. Rablás bűntette kísérlete miatt vették őrizetbe.

2021. Szeptember 26. 14:05, vasárnap | Belföld

Még 400 ezer 60 év feletti nem olttatta be magát

Még 400 ezer 60 évnél idősebb ember nem olttatta be magát Magyarországon, pedig a koronavírus ellen beoltottak sokkal kisebb eséllyel betegednek meg, illetve sokkal enyhébbek a tüneteik

2021. Szeptember 26. 13:00, vasárnap | Belföld

Boltban tört-zúzott, nőt bántalmazott

A pásztói rendőrök őrizetbe vették a 31 éves férfit.

2021. Szeptember 26. 10:02, vasárnap | Belföld

Évi csúcsot döntött az egy nap alatt elfogott migránsok száma

Pénteken 750 embert fogtak el a magyar határ illegális átlépése miatt. Ez idén csúcsnak számít - emelte ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 csatorna szombat esti műsorában.