Városlista
2021. január 19, kedd - Sára

Hírek

2018. Július 10. 15:48, kedd | Belföld

Túladagolták a lázcsillapítót, meghalt az 5 hónapos kisbaba

Túladagolták a lázcsillapítót, meghalt az 5 hónapos kisbaba

Háromszoros mennyiségű lázcsillapítót adtak be annak az 5 hónapos kisfiúnak, aki egy egyszerű hörgőgyulladással érkezett a kórházba, majd a szervezete összeomlott a rengeteg gyógyszertől – számolt be a Blikk.

"Pénteki nap volt, Zénó nagyon köhögött, fulladt. Elvittük a háziorvoshoz, majd tanácsára bementünk a kórházba. Hörgőgyulladást állapítottak meg. Másnap be is lázasodott a kisfiunk. Egy kúp lehúzta a lázat, de este megint rosszabbul lett. Végig ott voltunk mellette." – mesélte az édesapa, Juhász Albert, aki feleségével, Anitával együtt minden nap kimegy kisfia sírjához. A kis Zénó ezután vénásan kapott fájdalom- és lázcsillapítót, és mint kiderült, háromszor annyit, mint szabadott volna. A pici baba állapota hirtelen romlani kezdett: hajnali fél háromkor már vért hányt.

Zénót ekkor átszállították egy másik kórházba, ahova szülei szerint hiányos zárójelentést küldtek: a véres köpet és a túladagolt gyógyszer mennyiségét nem jelezték. A kisfiú életét már a másik intézményben sem tudták megmenteni.

A kórház elismeri a hibát, de a felelősséget hárítja.

A lap által megkérdezett családorvos elmondta: a kisgyermekek lázcsillapítása egy roppant kényes feladat, ami a gyakorlat szerint sosem vénásan zajlik.

A kórházban vizsgálat indult, ahol megállapításra került, hogy az alkalmazott dózis és az intravénás beadás nem felel meg a szakmai szabályoknak, mégis azt állítják, hogy nem ez a szabályszegés okozta a gyermek halálát.

"Ez az eset iskolapéldája annak a vizsgálati eredménynek, amely azt állapította meg, hogy a halálesetek 40 százaléka megelőzhető lett volna, ha nincs orvosi mulasztás."

– kommentálta a történteket dr. Ábrahám László, a család ügyvédje, a szülők ugyanis pert indítanak.

Forrás: startlap.hu

Fotó: Thinkstock

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 18. 15:50, hétfő | Belföld

Újabb, több mint 35 ezer ember beoltására elég vakcina érkezik

Újabb, 35 685 ember beoltására elegendő vakcina érkezik kedden a Pfizertől - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

2021. Január 18. 10:48, hétfő | Belföld

OGYÉI: a kínai vakcina gyártása biztonságos

A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának gyártási folyamata biztonságos

2021. Január 18. 08:57, hétfő | Belföld

Meghalt 68 beteg, 875-tel nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 68, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 875 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.

2021. Január 18. 08:42, hétfő | Belföld

Elfogták a villamosmegállóban késelő társaság tagjait - VIDEÓ

Egy nap alatt elfogták a fővárosi IX. kerületi villamosmegállóban késelő társaság tagjait - közölte a rendőrség vasárnap este az MTI-vel.