Városlista
2020. október 30, péntek - Alfonz

Hírek

2018. Július 10. 15:48, kedd | Belföld

Túladagolták a lázcsillapítót, meghalt az 5 hónapos kisbaba

Túladagolták a lázcsillapítót, meghalt az 5 hónapos kisbaba

Háromszoros mennyiségű lázcsillapítót adtak be annak az 5 hónapos kisfiúnak, aki egy egyszerű hörgőgyulladással érkezett a kórházba, majd a szervezete összeomlott a rengeteg gyógyszertől – számolt be a Blikk.

"Pénteki nap volt, Zénó nagyon köhögött, fulladt. Elvittük a háziorvoshoz, majd tanácsára bementünk a kórházba. Hörgőgyulladást állapítottak meg. Másnap be is lázasodott a kisfiunk. Egy kúp lehúzta a lázat, de este megint rosszabbul lett. Végig ott voltunk mellette." – mesélte az édesapa, Juhász Albert, aki feleségével, Anitával együtt minden nap kimegy kisfia sírjához. A kis Zénó ezután vénásan kapott fájdalom- és lázcsillapítót, és mint kiderült, háromszor annyit, mint szabadott volna. A pici baba állapota hirtelen romlani kezdett: hajnali fél háromkor már vért hányt.

Zénót ekkor átszállították egy másik kórházba, ahova szülei szerint hiányos zárójelentést küldtek: a véres köpet és a túladagolt gyógyszer mennyiségét nem jelezték. A kisfiú életét már a másik intézményben sem tudták megmenteni.

A kórház elismeri a hibát, de a felelősséget hárítja.

A lap által megkérdezett családorvos elmondta: a kisgyermekek lázcsillapítása egy roppant kényes feladat, ami a gyakorlat szerint sosem vénásan zajlik.

A kórházban vizsgálat indult, ahol megállapításra került, hogy az alkalmazott dózis és az intravénás beadás nem felel meg a szakmai szabályoknak, mégis azt állítják, hogy nem ez a szabályszegés okozta a gyermek halálát.

"Ez az eset iskolapéldája annak a vizsgálati eredménynek, amely azt állapította meg, hogy a halálesetek 40 százaléka megelőzhető lett volna, ha nincs orvosi mulasztás."

– kommentálta a történteket dr. Ábrahám László, a család ügyvédje, a szülők ugyanis pert indítanak.

Forrás: startlap.hu

Fotó: Thinkstock

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 30. 18:02, péntek | Belföld

Kiderült, hogy ki lesz Palvin Barbara műsorvezető társa az MTV EMA budapesti online show-jában

David Guetta DJ és producer lesz Palvin Barbara műsorvezető társa az MTV EMA 2020 online showjában november 8-án Budapesten.

2020. Október 30. 17:01, péntek | Belföld

Minden tizedik járműtulajdonos vált biztosítót a kampányidőszakban

A novemberi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampányban még mindig több mint 1,1 millió gépjármű érintett, az elmúlt évek tendenciái alapján minden tizedik tulajdonos biztosítót vált

2020. Október 30. 15:00, péntek | Belföld

Az Országos Vérellátó Szolgálat nem végez PCR-mintavételt

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a koronavírus-gyanú miatt levett PCR-tesztek laborkivizsgálásában vesz részt, mintavételt nem végez - tájékoztatta a szolgálat csütörtökön az MTI-t.

2020. Október 30. 13:07, péntek | Belföld

Elítéltek egy nevelt lányait zaklató férfit

Nevelése alatt álló lányok sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt első fokon tizenöt év börtönre ítélt egy pedofil férfit a Budapest Környéki Törvényszék.