Városlista
2020. április 9, csütörtök - Erhard

Hírek

2018. Augusztus 29. 19:33, szerda | Belföld

Turnéra indul a Csíksomlyói passió

Turnéra indul a Csíksomlyói passió

A csíksomlyói hegynyeregben mutatta be a Csíksomlyói passiót a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes.

Augusztus 18-án hatalmas sikert aratott produkció legalább tízállomásos turnét tervez – mondta Vidnyánszky Attila rendező, színházigazgató az M1 Ma reggel című műsorában.

Az előadással tízállomásos turnét tervez a színház, amely a jövő évadban bátor, kompromisszumok nélküli programmal várja a közönséget – mondta az igazgató.

A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passió című előadásának szabadtérre átalakított verzióját 25 ezer néző látta a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben, a csíksomlyói pünkösdi zarándoklat helyszínén augusztus 18-án. A produkció társrendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetője, rendezője Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója volt. Az előadást a Duna Televízió közvetítette.

A Krisztus szenvedéseit elbeszélő darabbal az erdélyi bemutató után a tervek szerint turnéra indul a társulat – hangzott el a műsorban.

„Számomra ez a legfontosabb színházi történet, ami eddig az életemben zajlott” – mondta Vidnyánszky Attila és hangsúlyozta, hogy az előadás életre szóló élményt adott mindannyiuknak. Mint hozzátette, a produkciót szeretnék bemutatni Magyarországon több helyszínen és külhoni területeken is.

Új darabokat is próbálnak

A műsorban a Nemzeti Színház most induló évadának bemutatóiról is beszélt Vidnyánszky Attila. Színre viszik Az ember tragédiáját, amelyet már igazgatása harmadik évében szeretett volna megtenni. Az ember tragédiáját „folyamatosan rendezi”, legalább ötféle változatban színpadra állította már – mondta, hozzátéve, hogy a színházat ezúttal arénává alakítják, a játékteret körbeülik a nézők. A darab próbái már zajlanak.

Az igazgató felidézte, hogy a Gyulai Várszínházzal együttműködésben a nyáron Szász János rendezésében mutatták be Székely János Caligula helytartója című művét. A produkciót adaptálják a Nemzeti Színház színpadára, ez lesz az első bemutatójuk.

Parádés szereposztás

Viktor Rizsakov Ivan Viripajev Álomgyár című darabját állítja színpadra. Az orosz író Részegek című darabját nagy sikerrel mutatta be korábban a színház – mondta az igazgató, kiemelve, hogy az Álomgyár parádés szöveg, görbe tükör a filmek által meghatározott, amerikai életérzéssel átitatott valóságunkról.

Othello, a velencei címmel William Shakespeare darabját Kiss Csaba rendezésében játsszák. Az igazgató kiemelte: a társulathoz visszatérő rendezők között lesz Kiss Csaba mellett Csiszár Imre, Silviu Purcarete és David Doiasvili. „Az egész évad szerintem parádés, bátor, kompromisszumok nélküli” – mondta Vidnyánszky Attila.

Az igazgató rendezésében Az ember tragédiája mellett a Rocco és fivérei, Földes László Hobo műve, a Hé, magyar Joe!, valamint a Sára asszony látható az új szezonban.

A Sára asszonyt, Döbrentei Sarolta darabját a marosvásárhelyi Spectrum Színházzal közös produkcióban viszik színre, és Marosvásárhelyen és Budapesten is játszani fogják. Silviu Purcarete rendezésében ezúttal a Meggyeskertet mutatják be. Csehov drámáját parádés szereposztással láthatja a közönség.

A színészekre építenek a jövő évadban

Cserhalmi György rendezésében Örkény István Macskajáték című műve látható. Örkény életművének meg kell jelennie a Nemzeti Színház repertoárján – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila, megjegyezve, hogy a darab a színészek számára remek játéklehetőséget kínál.

Kiemelte, hogy a jövő évad darabjai a színészekre építenek: szintén remek lehetőség számukra Molière Tartuffe című darabja, amelyet David Doiasvili állít színpadra. Az ismert grúz rendező remek formaművész, különleges produkcióra számíthatnak a nézők – tette hozzá.

Az idei évad műsorában helyet kapott még Robert Bolt Egy ember az örökkévalóságnak című drámája is, amely Csiszár Imre rendezésében látható.

Forrás: hirado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 08. 20:10, szerda | Belföld

A járvány idején is segít a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

A koronavírus-járvány ideje alatt is segít a rászoruló gyerekeknek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.

2020. Április 08. 18:17, szerda | Belföld

Arcon köhögtek és koronavírussal fenyegettek várakozókat Szombathelyen

Szándékosan arcul köhögte és koronavírus-fertőzéssel fenyegette az embereket egy szombathelyi patika előtt két férfi, ezért garázdaság szabálysértése miatt pénzbírságra ítélte őket a Szombathelyi Járásbíróság

2020. Április 08. 17:05, szerda | Belföld

Gyorsan átállt szélvédőmosóról a fertőtlenítőszerre a Mol

A Mol Lub gyorsan átalakította a szélvédőmosó folyadék gyártósorát, hogy a koronavírus-járványban fertőtlenítőszert állítson elő

2020. Április 08. 16:07, szerda | Belföld

Április 15-ig SMS-ben is kérhető az adóbevallás tervezetének postázása

Az ügyfélkapuval nem rendelkezők az idén is kérhetik a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az szja-bevallási tervezetük postázását,