Városlista
2022. január 16, vasárnap - Gusztáv

Hírek

2013. Augusztus 23. 12:33, péntek | Helyi
Forrás: kurir.hu

Új, furcsa helyesírási szabályok

Új, furcsa helyesírási szabályok

Már egy éve elfogadták az új helyesírási szabályokat, nemsokára lesz új szótár is. Aztán magyar legyen a talpán, aki helyesen toldalékolja az olyan kettős betűre végződő neveket, mint a Mariann.

Mariann-nal, mert így kell majd írni. A CIB bankot meg muszáj lesz kötőjelezni így: CIB-bankkal. Már aki meg akar felelni az éppen változó új helyesírási szabályoknak. A kevés, de furcsa változásokat a Nyelv és Tudomány portál szedte össze. Ami igazán újdonság, hogy bizonyos esetekben szabályos lesz a kötőjeles és az egybe írt vagy egybeírt változat is. És alaposan változik a tulajdonnevek írásképe.

A fenti bankos példánál azért esik be a kötőjel, mert a betűszó utolsó betűje egyezik az utótag első betűjével. Viszont a többszörös összetételnél eldönthetjük, hogy kötőjellel írjuk-e vagy sem a hat szótagnál hosszabb szavakat. Viszont nem lesz ilyen szabadságunk a két tagú összetételeknél, ott nem alkalmazható a kötőjel. Vagyis a "csirke-fogó" nem lesz és "pác-só" sem.

Cikk folytatása...

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 16. 11:58, vasárnap | Helyi

Denis Ventura a Gyirmót FC új játékosa

A volt szlovák utánpótlás válogatott középpályás a román élvonalbeli Academica Clincentől érkezik Gyirmótra, miután szerződést bontott romániai klubjával.

2022. Január 15. 16:28, szombat | Helyi

Vendégszerepelt Vuk Tatabányán

A héten a Vaskakas Bábszínház Vuk című előadása vendégszerepelt Tatabányán, a Jászai Mari Színházban. A 8 előadás során közel 3000 kisgyerek tekintette meg a produkciót.

2022. Január 15. 16:20, szombat | Helyi

Ötméteres Szent Korona magasodik Pannonhalma Fő terén

Pannonhalmára érkezett a Szent Korona ötméteres másolata. Elekes Gyula erdélyi zománcművész készítette az egyedülálló alkotást, amelyet az ereklye hazaérkezésének 44. évfordulójára állítottak fel a kisváros főterén.

2022. Január 15. 16:13, szombat | Helyi

Célszerű már most nyilatkozni az szja-kedvezményekről

Célszerű mielőbb nyilatkozni az szja-kedvezményekről – hívja fel a figyelmet a NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága.