Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Január 28. 14:36, kedd | Belföld

Új képzési programot indítanak a diaszpórában élő fiatalok számára

Új képzési programot indítanak a diaszpórában élő fiatalok számára

Új, ötéves képzési program indul a diaszpórában élő fiataloknak a sárospataki református kollégiumban - jelentette be Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa keddi sajtótájékoztatón.

Szilágyi Péter elmondta, a kollégium kezdeményezésére megszólítják a diaszpórában élő közösségek aktív fiatalságát. A felhívás azoknak a magyar származású, gyökerű, állampolgárságú nyolc osztályt elvégzett 14-15 éveseknek szól, akik közösségi tevékenységet is végeznek például hétvégi iskolában, néptánc körben, cserkészetben vagy hitéletben.

Hozzátette, a sárospataki program célja, hogy a résztvevők közép vagy emelt szintű, esetleg nemzetközi érettségi, majd magyar diploma megszerzése után visszatérjenek saját közösségeikbe és ott erősítsék a magyarságot.Az elmúlt tíz évben hatalmas előrelépés történt a nemzetpolitikában, számos program indult a diaszpórában élők részére, de az igazi összetartozást a magyar állampolgárság megszerzése jelenti, az összetartozás pedig a nemzet legfontosabb értéke - hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Nagy-Baló Csaba, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: az intézmény idén a 489. tanévét kezdi, feladata az elmúlt fél évezredben a hagyomány és innováció összhangja, a világszínvonalú képzés és a keresztény nemzeti kulturális örökség továbbvitele volt.

Búzásné Nagy Gabriella igazgatóhelyettes azt mondta, hogy a programban résztvevők az első évben magyar anyanyelvből, illetve a szaktárgyakból kapnak szükség szerint felzárkóztató képzést, a következő négy évben pedig angol-magyar két vagy többnyelvű oktatásban készülhetnek az érettségire, továbbtanulásra.

A jelentkezési határidő március 15, összesen 34 főt vesznek fel a programba, a bentlakásos diákotthon kötelező. A képzés azoknak ingyenes, akik legkésőbb június 30-ig, a beiratkozás napjáig igazolni tudják magyar állampolgárságukat vagy az annak megszerzésére benyújtott kérelmüket.

Forrás: origo.hu

Kép: hirtv.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő