Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Március 23. 09:32, szombat | Bulvár
Forrás: mti/Fotó: mediaklikk.hu

Új sorozat indul a Duna Televízióban Béres József feltalálóról

Új sorozat indul a Duna Televízióban Béres József feltalálóról

Szombaton indul a Béres József (1920-2006) feltalálóról szóló Cseppben az élet című sorozat a Duna Televízióban, ahol négy héten át követhetik a nézők az epizódokat.

A sorozat négy 52 perces részből áll, az első rész szombaton 20 óra 30 perctől látható a Duna Televízióban - hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Kabay Barna producer elmondta, hogy a sorozat megszületése előtt két dokumentumfilmet is készítettek Béres Józsefről. Később megszületett egy 100 perces televíziós játékfilm, ezt követően pedig a sorozatot alkották meg a történetből. Mint mondta, Béres József gondolkodásmódja fogta meg, ennek a különleges embernek a szerénysége, odaadása, másokért való küzdelmei.

Mint mondta, Gyöngyössy Bence rendezővel és Petényi Katalin írótársával együtt azért is érezték magukhoz közelállónak Béres Józsefet, mert az életöröm és természetszeretet jellemezte. Ez a kettő végigkísérte életét és támaszt adott neki. "Ezt érzem nagyon mainak és modernnek. Ezt a fajta életszeretetet" - mondta.

A forgatókönyv alapját a Cseppben az élet című könyv adta. A sorozat mintegy tíz évet ölel fel a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig, a Béres Csepp megalkotójának drámai életszakaszára összpontosítva. A film a kutató hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő harcának bemutatása mellett látleletet nyújt a hatvanas-hetvenes évek Magyarországáról.

A producer elmondta: fontosnak tartják, hogy a mai fiatalok, akik ezt a kort, a diktatúra ezen oldalát nem ismerik, lássák a történetet, megismerjék Béres Józsefet.

Mint mondta, a film főszerepére Gáspár Tibor színművészt casting nélkül választották ki, már a forgatókönyv írása közben is rá gondoltak. A sorozatban több mint hatvan színész játszik.



Béres József, a sorozat főhősének fia elmondta, hogy a család számára meglepetés volt, hogy film készül édesapjáról, ahogy az is, hogy korábban Fazekas István A megvádolt címen drámát írt róla, amelyet két magyar színház is rövid időn belül bemutatott.

Mint fogalmazott, a film jól szolgálja azt az ügyet, amelyet édesapja szolgált és jól szolgálja a magyarság ügyét is, hiszen pozitív példák kerülnek vászonra.

Felidézte, hogy Béres József 44 éves korában végezte el a gödöllői agrártudományi egyetemet, 52 éves korában alkotta meg a Béres-cseppet. A tudásszomj jellemezte, valamint az ismeretek szintézisére való képesség, hogy felismerése nyomán nemcsak a diagnózist állította fel, hanem terápiás választ is adott rá, ez volt a Béres-csepp - fogalmazott.

Felidézte, hogy az 1970-es évek közepén édesapját a hatóságok támadták - a kuruzslás vádjával eljárás is indult ellene -, ám ő mégis megmaradt hazaszerető embernek. A magyarságnak a hazaszeretetből is alapos lecke mindez - mondta.

Gáspár Tibor mellett a film főbb szerepeiben Huszárik Kata, Für Anikó, Lukács Sándor, Seress Zoltán, Trokán Péter, Hatházi András, Székely B. Miklós, Bede-Fazekas Szabolcs és Trill Zsolt látható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.