Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Június 25. 08:05, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Új sütőipari üzemet létesít a Zalaco Zalaegerszegen

Új sütőipari üzemet létesít a Zalaco Zalaegerszegen

Közel 1 milliárd forint beruházással új sütőipari üzemet létesít a Zalaco Zalaegerszegen, az Északi Ipari Parkban.

A cukrászati és a fagyasztott terméket gyártó, 2 ezer négyzetméteres üzem és a hozzá kapcsolódó hűtőtároló építése már az ősszel elkezdődik. A második ütemben a Zalaco többi, elsősorban a napi gyártást szolgáló üzemrészeit alakítják ki.

A sütőipari üzem 800 millió és 1 milliárd forint közötti összegbe kerül. Az ipari park területén a cukrászati és a fagyasztott terméket gyártó üzemmel együtt összesen 5-6 ezer négyzetméter alapterületű üzemcsarnokot létesítenek, kialakítják az infrastruktúrát, kiépítik a közműveket, utakat, portákat, közműveket. Az üzem beindulását követően jövőre a létszámot a tervek szerint 100-zal bővítik a zalaegerszegi sütőipari cégnél - ismertette a vezérigazgató. Az MTI kérdésére elmondta; a Zalaco végleges működtetése még nem alakult ki, erre több koncepció is van. A későbbiek során döntenek arról, hogy a jelenlegi, Kaszaházi úti üzemben folytatják-e a termelést, vagy valamennyi üzemegységet áttelepítik az ipari parkba. A cukrászatai és a fagyasztott termékek gyártását viszont a jövő évtől már az új üzemben folytatják.

A cég vezérigazgatója beszélt a zalaegerszegi sütőipari cég másik beruházásáról is, amely további 60-70 ember foglalkoztatását teszi lehetővé. A Provid Kft.-vel közösen - 50-50 százalék arányban - 400 millió forintos ráfordítással korszerű tejfeldolgozó üzemet hoztak létre Győrvár térségben. Az üzem egy mezőgazdasági telephely (győrvári tehenészet) mellett létesül, így helyben rendelkezésre áll a tejfeldolgozó ellátásához szükséges tejmennyiség.

Az MTI információ szerint az üzemben napi 12-15 ezer liter tejet dolgoznak majd fel. A tejtermékek próbagyártása várhatóan júliusban kezdődik el a győrvári tejüzemben.Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere az MTI-nek elmondta; a Zalaco Zrt. a megyében és a megyeszékhelyen jelentős iparfejlesztést és munkahelyteremtést valósít meg. Az önkormányzat ezért a zalaegerszegi beruházáshoz viszonylag kedvező, bruttó 122 millió forintos áron értékesti az Északi Ipari Park területén található beépítetlen ingatlant. A 24 ezer négyzetméteres terület jelenleg legelő.

Az MTI korábbi információi szerint a Zalaco a Zalaegerszegen működő kaszházi üzemében több mint 400 dolgozót - köztük közel 100 szakképzett péket - foglalkoztat. Több mint 300 féle sütőipari terméket állítanak elő, amelyhez hetente 120-130 tonna fehérlisztet használnak fel. A félkész süteményeket, pogácsákat fagyasztva szállítják az üzletekbe, ahol helyben, frissen sütik ki. A három nyugat-dunántúli megyében - Zalában, Vasban és Veszprémben - közel félszáz szaküzletet működtetnek, a boltokban naponta összesen 30 ezer vásárlót szolgálnak ki.A Zalaco Sütőipari Zrt. tavalyi árbevétele 3,2 milliárd forint volt, az évet 160 millió forint nyereséggel zárták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő