Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Január 09. 12:50, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Új Szó: Az új orvosi jelentés szerint is valószínűtlen, hogy úgy szerezte sérüléseit Malina Hedvig, ahogy leírta

Új Szó: Az új orvosi jelentés szerint is valószínűtlen, hogy úgy szerezte sérüléseit Malina Hedvig, ahogy leírta

Az új orvos szakértői jelentés szerint is valószínűtlen, hogy a 2006-ban Nyitrán megvert Malina Hedvig elleni támadás úgy történt, ahogy azt ő korábban állította - írta az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű nap csütörtökön.

Malina Hedvig ügyében - a nőt állítása szerint két férfi azért vert meg, mert magyarul beszélt az utcán - már a második orvos szakértői jelentést készíttették el az ellene hamis tanúzás vádjával 2007 óta eljárást folytató szlovák hatóságok.
A pozsonyi lap szerint a mostani jelentést készítő Boris Lisánsky kassai ortopéd orvos szinte teljes mértékben azonosul a pozsonyi Komensky egyetem orvosi karának dékánja, Peter Labas által jegyzett előző jelentés megállapításaival. Mindkét jelentésben valószínűtlennek tartják, hogy a Malina Hedvig elleni támadás úgy zajlott volna le, ahogy azt a sértett korábban leírta.
Az új jelentés készítője megállapítja: Malina Hedvigen nem voltak zúzódások, kék foltok, daganatok és ha mégis, akkor már legalább egy nappal korábbi eredetűek voltak. Ebből arra a következtetésre jut, hogy a nő nem szenvedett sérüléseket sem az alsó végtagjain, sem hastájékon, sem a fülén vagy az orrtövén.
Boris Lisánsky kizárta azt is, hogy Malina Hedviget az arcán érték volna ütések, mert véleménye szerint az ilyen eredetű daganatok nem tűntek volna el néhány óra alatt. Hozzáteszi: a nyitrai kórházban, ahol a nőt először megvizsgálták, az arcán talált vérfoltok alapján vették bizonyosra a támadás tényét, ám a nő testén sehol nem volt olyan seb, amely ilyen mértékű vérzést okozott volna. Rámutat: a dunaszerdahelyi kórházban, ahol Malina Hedviget a történtek napjának estéjén újból megvizsgálták, már nem találták azokat a nyomokat, amelyeket a nyitrai kórházban még leírtak.
Malina Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica a jelentéssel kapcsolatban érthetetlennek tartja, hogy a Komenský Egyetem Orvosi Kara után a főügyészség beéri egy ortopéd szakorvos véleményével, aki szerinte "minden gátlás nélkül" mer nyilatkozni neurológiai és traumatológiai kérdésekről. "Az pedig egyenesen felháborító, hogy a szakértő már ki is értékeli a bizonyítékokat és leszögezi, hogy a vádlott találta ki a támadást" - nyilatkozott az Új Szónak a nő ügyvédje.
Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte, vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák belügyminiszter később nyilvánosan megvádolták őt azzal, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt elmondta, s ezért 2007 májusában hamis tanúzás vádjával eljárás indult ellene.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).