Városlista
2019. augusztus 20, kedd - István

Hírek

2010. Március 25. 06:40, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Új gazdaságkutató intézet a hazai palettán

Új gazdaságkutató intézet a hazai palettán

Új taggal gazdagodik a magyar gazdaságkutató intézetek köre. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. tudományos igényű, közgazdasági és társadalmi jellegű kutatásokat és elemzéseket végez majd, amelyekben gazdaságpolitikai lépéseket, ezen

A kormány által 2010-re tervezett 3,8 százalékos államháztartási hiány már akkor sem volt igaz, amikor azt először leírták - állítja Heim Péter közgazdász. A Századvég Gazdaságkutató elnöke szerint úgy kell deficitet csökkenteni, hogy közben gazdasági növekedést generálnak, ehhez azonban az adócsökkentés szükséges, de nem elegendő feltétel. A szakember úgy fogalmazott, mindenképpen hozzá kell nyúlni a nagy rendszerekhez, vagyis újjá kell építeni az államot.

„Az látható, hogy ma a jelenlegi feladatstruktúra mellett, a jelenlegi rendszerben, sem az egészségügyi rendszer, sem az oktatási rendszer, sem az önkormányzati rendszer nem finanszírozható, és valamikor az év utolsó másfél, két hónapjában összeomlásra lehet számítani" - fejtette ki Heim Péter.

Az új szervezet elnöke azt mondta: el tud képzelni olyan forgatókönyvet, amelyben egy ésszerű gazdaságpolitika mellett nem születik újabb megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal.

Három forrás lehet

Mellár Tamás, a KSH volt elnöke úgy látja: a leendő kormánynak három olyan forrása lehet, amely rövid távon adhat számára mozgásteret. „Az egyik a bürokrácia jelentős csökkentése, a második a korrupció, a harmadik pedig a támogatások. Mindegyik területen jelentős pénzek vannak, és ezeket komolyan lehet korlátozni anélkül, hogy a jelenlegi kiadásokhoz hozzá kelljen nyúlni. Ez adhat némi mozgásteret, de természetesen hosszútávon csak a gazdasági növekedés beindulása adhatja meg azt, hogy a magyar gazdaság egy fenntartható növekedési pályára kerüljön" - közölte Mellár Tamás, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatója.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. munkájával mind a piaci, mind az állami szereplőket segíteni szeretné, ugyanakkor az intézetnek függetlennek kell lennie, de megrendelés esetén kormányzati megbízást is elvállalnak. „Az intézet, mondjuk 2011-re tudja elérni azt a végleges formáját, ahol fiatal kutatókkal, együttműködő intézményekkel együtt egy olyan szellemi kapacitást tud megjeleníteni, amelyik versenyképes az összes jelenlévő piaci szereplővel, és ugyanakkor fontos információkat tud szolgáltatni az üzleti szféra és a kormányzati szféra számára is" - szögezte le a Századvég Gazdaságkutató Zrt. alapítója, Stumpf István.

A jelenleg bejegyzés alatt álló Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t Heim Péter és Mellár Tamás mellett Stumpf István, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere, Gíró-Szász András, a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója és Lantos Csaba, az OTP volt vezérigazgató-helyettese alapította.


Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 17. 13:10, szombat | Belföld

Önkormányzat 2019 - Századvég: a választók alig 5 százaléka vett részt az ellenzéki előválasztáson Ferencvárosban

Alacsony volt a részvételi arány a ferencvárosi ellenzéki előválasztáson, a választók alig 5 százaléka vett részt rajta - mondta a Századvég vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.

2019. Augusztus 17. 13:06, szombat | Belföld

Geológus: súlyos vízválság fenyegeti a földet

Súlyos vízválság fenyegeti a Földet, népességének negyede már most sem jut elegendő vagy megfelelő minőségű ivóvízhez - hívta fel a figyelmet Juhász Árpád geológus szombaton az M1 aktuális csatornán.

2019. Augusztus 16. 16:16, péntek | Belföld

Jön a mozikba CURTIZ a magyar oscar-díjas rendezőtől

Szeptember 12-étől a magyar mozikba érkezik a Casablanca legendás magyar rendezőjéről, Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről szóló, számos nemzetközi fesztiválon díjazott magyar "életrajzi noir"

2019. Augusztus 16. 15:05, péntek | Belföld

Felújítják a tatabányai Csónakázó-tó környékét

860 milliós EU-pályázatból újítják fel Tatabánya legnagyobb parkját és az ott található Csónakázó-tavat.