Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Január 13. 08:00, szerda | Külföld
Forrás: Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:

Újabb 30 nappal meghosszabbították a veszélyhelyzetet Romániában

Újabb 30 nappal meghosszabbították a veszélyhelyzetet Romániában

A román kormány keddi ülésén újabb harminc nappal meghosszabbította a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet.

A szerdától életbe lépő szabályozás az eddig alkalmazott korlátozásokat tartja életben. Előírja egyebek között a szájat és az orrot eltakaró maszk viselésének kötelezettségét a közterületeken, a kereskedelmi egységekben, a közszállítási eszközökön, valamint a munkahelyeken.

A koronavírus elleni védőoltási kampányt koordináló országos bizottság elnöke, Valeriu Gheorghita katonaorvos egy keddi sajtótájékoztatón bejelentette: péntek délutántól kezdődik azoknak az előjegyzése, akik a kampány második szakaszában kaphatják meg a védőoltást.

A második szakaszban a 65 év fölöttieket, a krónikus betegségekben szenvedőket, valamint a kulcsfontosságú területek dolgozóit oltják be előzetes regisztráció alapján. Az oltásra az interneten vagy telefonon lehet feliratkozni. Egy személy tíz hozzátartozóját is felírathatja. A krónikus betegségekben szenvedők számára a háziorvos, a kulcsfontosságú területek dolgozói számára pedig a munkáltató kérheti az oltást.

A kedd délután közölt hivatalos adatok szerint Romániában nem gyorsult a járvány terjedése. Az elmúlt 24 órában a korábbi két hét átlagát (3917) megközelítő új esetszámot (3697) jegyeztek. A járvánnyal összefüggő halálesetek kéthetes átlagát (99) azonban jelentősen meghaladta az elmúlt napon elhunytak száma (156). A járvány kezdete óta az országban közel 677 ezren fertőződtek meg az új típusú koronavírussal, és 16 881-en haltak meg a fertőzés, valamint a szövődmények következtében.

A kórházak most kevésbé terheltek, mint november végén, december elején voltak, amikor a 13 ezret is meghaladta a koronavírussal fertőzött betegek száma, immár egy hete enyhén kilencezer alatt állapodott meg ez a szám. Hasonlóan alakult az intenzív terápiás osztályokon kezelt súlyos betegek száma is. Ez a november végi, december eleji 1200 fölötti értékekről 1100 alá csökkent, és immár egy hete ott állapodott meg.

A járvány kezdete óta Romániában több mint ötmillió tesztet végeztek el, az elmúlt hetekben pedig 134 ezren (egészségügyi dolgozók, valamint a szociális központok dolgozói és ellátottai) kapták meg a koronavírus elleni védőoltást. A beoltottak közül 468 személynél jelentkeztek nem kívánt mellékhatások.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.