Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 07. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Újabb három kuvasz áll szolgálatba a polgárőrségnél

Újabb három kuvasz áll szolgálatba a polgárőrségnél

Az Agrárminisztérium támogatásával hetedik alkalommal vehetett át kuvaszkölyköket az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) a fajtamentő mintaprogram részeként szerdán Dunakeszin.

V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos az eseményen úgy fogalmazott, hogy a kuvaszok bátorsága, intelligenciája, tekintélyt parancsoló megjelenése és hűsége, "ahogy a történelem során, úgy ma és a jövőben is segítségünkre és örömünkre lehet".

Felidézte, 2018-ban indult el a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége és az OPSZ együttműködésében a fajtamentő mintaprogram, amiben egykori pásztor- és őrző-védő kutyák leszármazottai járőrszolgálatba állnak. De közben másik szolgálatot is ellátnak - hívta fel a figyelmet -, népszerűsítik a hungarikumok ügyét, "az értékeinkhez való ragaszkodást, a magyar életmód védelmét".

Magyarország a világon az elsők között ismerte fel a génmegőrzés fontosságát - emlékeztetett -, ezért kapott kiemelt szerepet a kormányprogramban a genetikai erőforrások megőrzése növény- és állatfajaink, -fajtáink tekintetében, köztük a kiemelt nemzeti értékeink és a hungarikumaink esetében hangsúlyosan is.

V. Németh Zsolt rámutatott arra is, hogy a program nemcsak cél, hanem eszköz is arra, hogy az emberek megismerjék, megszeressék az ősi magyar kutyafajtákat. Ugyanakkor ezek fennmaradásához nem elég, hogy a nemzeti kincsek közé kerültek, majd hungarikummá váltak, mert "attól fognak megmaradni, ha a kutyatartás, a magyar kutyák tartása az életmódunk részévé válik".

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke arra emlékeztetett, hogy 11 hónappal ezelőtt született meg a döntés: a polgárőrségnél önálló lesz a lovas és a kutyás szolgálati tagozat, az utóbbi pedig új résszel bővül, az állatvédelemmel.

Kiemelte, a kutyás szolgálati tagozat repülőrajtot vett kitűzött céljai elérésében, az állatvédelemmel és a felelős állattartással kapcsolatban pedig az egyik feladat közösen meghatározni, hogy mit tehetnek a polgárőrök ezen a területen.

Beszámolt arról is, hogy a három új kuvaszkölyökkel - Lujzival, Bodzával és Bakával - együtt a polgárőrség már harminchét kuvasszal rendelkezik, "úgy tűnik, hogy ez a fajtamentés sikeres volt".

Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke egyebek mellett azt emelte ki, hogy a 11 hónappal ezelőtt született megállapodás szerint a többi között az alapítvány minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja a polgárőrség állatvédelmi tevékenységét.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a polgárőr nemcsak a közrendet, a társadalmat szolgálja, de példát is mutat a felelős állattartásból, hiszen meg tudják mutatni, hogy "milyen jól szocializáltak, milyen fantasztikusak tudnak lenni a kutyák".

Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője, az Őshonos Magyar Kutyákkal Közjóért Alapítvány alapítója - aki húsz éve nyújtott be határozati javaslatot a kilenc magyar régi kutyafajta nemzeti kincsként való elfogadásáról - az MTI-nek elmondta: szép gesztus, hogy a polgárőrséggel együttműködve évről évre kölyökkuvaszokat kapnak a polgárőrök, mert meg kell találni a kuvasz helyét a mai világban is.

"Ezt igyekszünk mi is támogatni, hiszen fontos, hogy ezt a szép, erőteljes magyar kutyát őrző-védő munkára is használjuk" - mondta, hozzáfűzve: a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek használható kutyák a mai viszonyok közepette is, és a polgárőrség szívesen és örömmel fogadja őket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.