Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. December 09. 14:16, hétfő | Külföld

Újabb két országból is kivonulhat a Tesco

Újabb két országból is kivonulhat a Tesco

A Tesco az Egyesült Királyság legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca, és Tesco Lotus márkanév alatt közel 2 ezer üzletet működtet Thaiföldön és Malajziában, az ázsiai boltok értéke több mint 7 milliárd font – írja a BBC.

Amennyiben az áruházlánc eladja thai és maláj üzleteit, azzal szinte teljesen kivonul a dél-kelet ázsiai piacról. Ráadásul az írországi üzlethálózatának kivételével az összes európai üzlethálózata veszteséges.

A társaság a weboldalán jelezte, hogy az érdeklődés nyomán elkezdi az ázsiai vállalatai felülvizsgálatát, de még nem nevezett meg lehetséges vevőket. A nyilatkozat szerint a felülvizsgálat kezdeti szakaszánál tartanak, és a Tesco Thaiföld és Malajzia jövőjével kapcsolatban még nem hoztak döntést.

A bejelentés egyúttal jelzi, hogy a Tesco a visszavonulást fontolgatja, szemben a korábbi ambiciózus globális terjeszkedési politikájával.A cég öt éve indította el újraszervezési programját, a számviteli botrányt követően, valamint a versenytársak, és az online kiskereskedelem növekedése miatt.

A Tesco Lotus mintegy 60 ezer embert foglalkoztat, és az összesített bevétel 4,9 milliárd dollár volt a februárral végződő utolsó 12 hónapban, 286 millió font (112,8 milliárd forint) nyereséget termelve, ami a Tesco teljes globális profitjának egyötöde.

Bruno Monteyne, a Bernstein elemzője szerint a 6,5 milliárd és 7,2 milliárd font közötti érték méltányosnak tűnik a társaság ázsiai részlegéért.

Az eladás után a vállalat üzletei Nagy-Britanniában, Írországban, valamint a közép-európai régió államaiban: Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában lesznek jelen.

2015-ben a Tesco 6,1 milliárd dollárért adta el dél-koreai egységét, egy évvel később pedig ugyancsak a dél-koreiai Kipa márkanév alatt futó hálózatát vette meg az ázsiai ország legnagyobb szupermarket-lánca. Továbbá kivonultak az Egyesült Államokból, japánból és Kínából is. Ráadásul a szigetországban működő Giraffe étteremláncot is értékesítették, amit három évvel korábban 49 millió fontért vettek.

Forrás: origo.hu

Kép: Illusztráció - AFP/Carl Court

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).