Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Február 10. 12:28, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Újabb, magyarokat érintő incidens Temerinben

Újabb, magyarokat érintő incidens Temerinben

Újabb, magyarokat érintő incidens történt Temerinben - írja a VajdaságMa délvidéki hírportál.

A honlap a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) tájékoztatását idézve azt írta, hogy szombatra virradóra "utcai szóváltást követően szerb fiatalokból álló csoport üldözőbe vett három kiskorú magyar fiatalt, akik a túlerő és a röpködő sörösüvegek elől" a közelben lakó barátjuknál kerestek menedéket. A támadók a bent tartózkodók "magyar anyját szidva" először a redőnyön dörömböltek, majd elmentek. Rövidesen számbelileg mintegy tíz főre erősödve visszatértek, és téglákkal, kövekkel betörték a ház redőnyét és ablakait. Tégladarab találta el az egyik magyar fiatalt is, de szerencsére nem okozott nagyobb sérülést.

A család feljelentést tett a rendőrségen, amely eddig két nagykorú gyanúsítottat állított elő - írta a VMDP.

Mindkettőről úgy hírlik, hogy régóta a bűnüldöző szervek látókörében vannak - áll a VMDP körzeti szervezetének közleményében, amely szerint az incidensnek nyilvánvalóan etnikai vonatkozásai vannak. A párt elítélte a támadást, s közölte, hogy erélyes fellépést vár el a bűnüldöző szervektől, valamint elvárja azt, hogy létszámában erősítsék meg a temerini rendőrállomást.

A VajdaságMa előző nap azt írta, hogy Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke nyílt levelet intézett Ivica Dacic szerb kormányfőhöz és belügyminiszterhez, és ebben aggodalmát fejezte ki a megromlott vajdasági biztonsági helyzet miatt.

Hétfőn Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közleményt adott ki, amely szerint Temerinben, Újvidéken és Óbecsén a rendszeressé váló magyarverések és a nemzetiségi alapon sértegető graffitik komoly aggodalomra adnak okot, kiváltképp akkor, amikor a két nemzet a történelmi megbékélés küszöbén áll. Kiemelte: ennek szellemében a kormánya határozott fellépést vár el a szerb hatóságoktól, azt, hogy minden egyes incidenst gyorsan és pártatlanul, a "kettős mércét" nélkülözve vizsgáljanak ki, az elkövetőket mielőbb vonják felelősségre, és minden egyes ügy kimenetele széles nyilvánosságot kapjon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).