Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Június 28. 17:01, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Újabb merényletek destabilizálják Tunéziát

Újabb merényletek destabilizálják Tunéziát

A Tunisz belvárosában történt csütörtöki merényletek még inkább destabilizálják az országot - mondta a Nézőpont Intézet elemzője az M1 csatornán pénteken.

Georg Spöttle emlékeztetett: az elmúlt hónapokban számos tüntetés volt a tunéziai elnök, Bédzsi Káid esz-Szebszi ellen is. Hozzátette, a helyzetet súlyosbítja, hogy az elmúlt években több terrortámadást is történt Tunéziában, 2015 márciusában 22 embert öltek meg fegyveresek a tuniszi Bardo-múzeumban, és ugyanabban az évben 38 embert ölt meg egy merénylő a tengerparton.

A szakértő szerint a merényletek következményeit vizsgálva párhuzamot lehet vonni Tunézia és Egyiptom között. Mint mondta, Egyiptomban a bombatámadások után visszaesett a turizmus, amelyből az államháztartás bevételeinek 70 százaléka származik. Ez a visszaesés valószínűleg Tunéziában is bekövetkezik - jegyezte meg.

Az emberek mindkét országban azt érzik, hogy kormányaik nem elég erősek ahhoz, hogy megvédjék őket a merényletektől - fűzte hozzá Georg Spöttle, jelezve: az ilyen helyzetek gyengítik a kormányzatot.

Vélhetően rendőrségi célpontjai voltak annak a két öngyilkos merénylőnek, aki Tunisz belvárosában robbantotta fel magát csütörtökön, a merényletekben belügyi források szerint egy rendőrtiszt meghalt, többen megsebesültek.

Címkék: merénylet, Tunézia, Tunisz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.